Patriotyzm konsumencki idzie w odstawkę, o zakupie decyduje cena

Cena wyprzedziła skład i miejsce produkcji jako czynniki decydujące o zakupie. „Made in Poland”, „produkt polski” czy „Teraz Polska” nie są już tak istotne, jeśli jest tanio. Aż o połowę spadła skłonność do płacenia więcej za produkty ekologiczne.

Publikacja: 18.01.2025 09:35

Patriotyzm konsumencki idzie w odstawkę, o zakupie decyduje cena

Foto: Bloomberg

Ważną zmianę nawyków zakupowych Polaków odnotowała Flora Food Group. W 2021 r. największe znaczenie w podejmowaniu decyzji o zakupie produktów żywnościowych miał ich skład. Taką odpowiedź wskazywało 65 proc. ankietowanych konsumentów. W 2024 r. ich odsetek spadł do 51 proc. Skład nie był już najważniejszą przesłanką do zakupu.

Na pierwsze miejsce awansowała cena. Była ona najważniejsza dla 62 proc. przepytywanych przez Ibris na zlecenie Flora Food Group. W 2021 r. cena z 51 proc. wskazań zajmowała trzecie miejsce na liście najważniejszych cech produktu żywnościowego decydujących o jego zakupie.

Czytaj więcej

Polacy mniej kradną w sklepach. Przynajmniej oficjalnie

Drugim do ważności czynnikiem było w 2021 r. miejsce produkcji – czy jest to produkt polski. Ta jego cecha była najważniejsza dla 53 proc. badanych. Najświeższy raport Flora Food Group pokazuje jednak, że patriotyzm konsumencki bardzo stracił na znaczeniu. W zeszłym roku był najważniejszy już tylko dla 27 proc. badanych.

Znacząco, bo aż o połowę spadła też skłonność do płacenia więcej za produkty ekologiczne. W 2021 r. aż 68 proc. respondentów było gotowych zapłacić więcej za produkt wyprodukowany bez szkody dla środowiska naturalnego. W zeszłym roku drożej skłonnych było płacić 34 proc.

Świadomość ekologiczna też w odwrocie

Od 2021 r. autorzy badania zaobserwowali wyraźny spadek zarówno deklarowanej świadomości ekologicznej, jak i zainteresowania zagadnieniami związanymi z ochroną środowiska. W 2021 r. 44 proc. badanych oceniało swoją świadomość ekologiczną jako wysoką lub bardzo wysoką – w 2024 r. odsetek ten spadł do 29 proc. Jednocześnie liczba osób, które przyznają, że śledzą informacje o zmianie klimatu jedynie w sposób powierzchowny, wzrosła z 35 do 42 proc. Z kolei aż 16 proc. respondentów czuje przesyt treściami klimatycznymi w mediach, co wskazuje na znudzenie tematem - takich odpowiedzi w 2021 r. było 9 proc.

Czytaj więcej

Polacy przestają kupować na bazarach, zwłaszcza ubrania

Najwyższy odsetek osób deklarujących wysoki poziom świadomości ekologicznej (35 proc.) jest w przedziale wiekowym 18–29 lat. W grupach 50–59 lat oraz powyżej 60. roku życia odsetek to 30 proc. Zaskoczeniem może być to, że wedle najnowszej edycji badania Flora Food Group, respondenci ze wsi częściej szczegółowo śledzą informacje dotyczące środowiska niż osoby z miast powyżej 250 tys. mieszkańców (15 proc. wobec 6 proc.). W dużych aglomeracjach większy odsetek osób ocenia swoją świadomość ekologiczną jako wysoką (34 proc.), wobec 28 proc. na wsiach. Wykształcenie też przekłada się na świadomość ekologiczną – 38 proc. osób po studiach deklaruje wysoki jej poziom, podczas gdy wśród osób z wykształceniem podstawowym odsetek wynosi 26 proc.

- Badania Flora Food Group wyraźnie pokazują, że zainteresowanie tematyką zmiany klimatu w Polsce spada. Może przywykliśmy już do gwałtowności i intensywności zjawisk pogodowych, skutkującymi powodziami, huraganami, upałami i suszami? Alarmujące informacje o przekroczeniu kolejnych rekordów średnich temperatur nie robią na nas wrażenia, potrzebujemy więc innego podejścia i edukacji - komentuje Sebastian Tołwiński, dyrektor ds. Korporacyjnych i Komunikacji Flora Food Group w Europie Środkowej i Południowo-Wschodniej.

Prośrodowiskowe nawyki Polaków

Badanie pokazuje, że mieszkańcy Polski podejmują pewne działania na rzecz ochrony środowiska, jednak są one związane raczej z koniecznością spełnienia obowiązujących przepisów, wygodą i korzyścią finansową, niż z potrzebą ograniczenia zmian klimatu. Najczęściej wskazywane aktywności to: segregacja odpadów (81 proc.), używanie wielorazowych toreb (74 proc.), ograniczanie zużycia wody (62 proc.). Ograniczenie plastiku jest równie popularne – praktykuje je 58 proc. respondentów. Znacznie rzadziej podejmujemy bardziej wymagające działania: korzystanie z OZE (33 proc.), ograniczanie spożycia mięsa i produktów odzwierzęcych (29 proc.) czy wspieranie organizacji proekologicznych (24 proc.).

Za największe problemy środowiskowe Polacy uważają zanieczyszczenie odpadami (41 proc.) oraz jakość powietrza (40 proc.), zanieczyszczenie plastikiem i zanieczyszczenie wód (po 39 proc.). Takie kwestie, jak zmiana klimatu (28 proc.) czy utrata bioróżnorodności (14 proc.), jako bardziej abstrakcyjne, wskazywane są znacznie rzadziej.

Ważną zmianę nawyków zakupowych Polaków odnotowała Flora Food Group. W 2021 r. największe znaczenie w podejmowaniu decyzji o zakupie produktów żywnościowych miał ich skład. Taką odpowiedź wskazywało 65 proc. ankietowanych konsumentów. W 2024 r. ich odsetek spadł do 51 proc. Skład nie był już najważniejszą przesłanką do zakupu.

Na pierwsze miejsce awansowała cena. Była ona najważniejsza dla 62 proc. przepytywanych przez Ibris na zlecenie Flora Food Group. W 2021 r. cena z 51 proc. wskazań zajmowała trzecie miejsce na liście najważniejszych cech produktu żywnościowego decydujących o jego zakupie.

Pozostało jeszcze 86% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Handel
Długa kolejka do sprzedaży Pepco
Handel
Polacy mniej kradną w sklepach. Przynajmniej oficjalnie
Handel
BSH przenosi dawną fabrykę Zelmera. Projekt za 600 mln zł
Handel
Meblarski potentat zamyka fabrykę. Kilkaset osób straci pracę
Materiał Promocyjny
Kluczowe funkcje Małej Księgowości, dla których warto ją wybrać
Handel
Polacy przestają kupować na bazarach, zwłaszcza ubrania
Materiał Promocyjny
Najlepszy program księgowy dla biura rachunkowego