Jakub Olipra, Credit Agricole: Drogo na wielkanocnym stole

Niemal każde kolejne święta za sprawą inflacji są najdroższe w historii. Problem w tym, że obecnie ceny rosną wyjątkowo szybko – mówi Jakub Olipra, starszy ekonomista Credit Agricole Bank Polska.

Publikacja: 30.03.2023 03:00

Jakub Olipra, Credit Agricole: Drogo na wielkanocnym stole

Foto: Fotorzepa, Jerzy Dudek

Znów słyszymy, że nadchodzące święta będą najdroższe w historii. Żywność bardzo w ciągu ostatniego roku zdrożała.

Nie jest zaskoczeniem, że będą to rekordowo drogie święta. Trzeba jednak pamiętać, że niemal każde kolejne święta są najdroższe w historii. Poprzednie również takie były i te w przyszłym roku najprawdopodobniej również będą rekordowo drogie. Przez ostatnie 20 lat tylko trzy razy mieliśmy sytuację, kiedy ceny żywności w Święta Wielkanocne były niższe niż przed rokiem. Ceny na ogół sukcesywnie rosną z roku na rok i o ile jest to niewielki wzrost, o tyle nie stanowi on powodu do niepokoju. Problem w tym, że obecnie ceny rosną wyjątkowo szybko. W lutym dynamika cen żywności i napojów bezalkoholowych wyniosła aż 24 proc. w ujęciu rocznym. Co więcej, to jest średnie tempo wzrostu cen. Są produkty, które drożeją o wiele silniej.

Pozostało jeszcze 90% artykułu

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Handel
Zamykają się drzwi do Królewca. Rosjanie grożą zajęciem Litwy w jeden dzień
Handel
Biały Dom zawiesza cła na auta i części z Kanady i Meksyku. Na razie na miesiąc
Handel
Versace na sprzedaż. Dom mody może przejąć jego włoski konkurent
Handel
Warren Buffett o cłach Trumpa: Są aktem wojny. Z biegiem czasu staną się podatkiem
Materiał Promocyjny
Sześćdziesiąt lat silników zaburtowych Suzuki
Handel
Świat nie chce diamentów z Rosji. Rośnie góra niesprzedanych kamieni