Jakub Olipra, Credit Agricole: Drogo na wielkanocnym stole

Niemal każde kolejne święta za sprawą inflacji są najdroższe w historii. Problem w tym, że obecnie ceny rosną wyjątkowo szybko – mówi Jakub Olipra, starszy ekonomista Credit Agricole Bank Polska.

Publikacja: 30.03.2023 03:00

Jakub Olipra, Credit Agricole: Drogo na wielkanocnym stole

Foto: Fotorzepa, Jerzy Dudek

Znów słyszymy, że nadchodzące święta będą najdroższe w historii. Żywność bardzo w ciągu ostatniego roku zdrożała.

Nie jest zaskoczeniem, że będą to rekordowo drogie święta. Trzeba jednak pamiętać, że niemal każde kolejne święta są najdroższe w historii. Poprzednie również takie były i te w przyszłym roku najprawdopodobniej również będą rekordowo drogie. Przez ostatnie 20 lat tylko trzy razy mieliśmy sytuację, kiedy ceny żywności w Święta Wielkanocne były niższe niż przed rokiem. Ceny na ogół sukcesywnie rosną z roku na rok i o ile jest to niewielki wzrost, o tyle nie stanowi on powodu do niepokoju. Problem w tym, że obecnie ceny rosną wyjątkowo szybko. W lutym dynamika cen żywności i napojów bezalkoholowych wyniosła aż 24 proc. w ujęciu rocznym. Co więcej, to jest średnie tempo wzrostu cen. Są produkty, które drożeją o wiele silniej.

Pozostało jeszcze 90% artykułu

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Handel
Wojna handlowa nabiera tempa. Trump grozi UE gigantycznymi cłami na wino
Handel
Allegro zaczyna dopieszczać inwestorów. Ponad miliard na skup akcji
Handel
UE uderza karnymi cłami w stany popierające Donalda Trumpa
Handel
Rekordowe wyniki LEGO mimo spadków na rynku. Oferta firmy jest największa w historii
Materiał Promocyjny
O przyszłości klimatu z ekspertami i biznesem. Przed nami Forum Ekologiczne
Handel
Weszły w życie amerykańskie cła na unijną stal i aluminium. KE zapowiada odwet
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń