Mała rewolucja na polskim talerzu i w lodówce

Polacy zmieniają zwyczaje i już niemal 3/4 uważa, iż odżywia się zdrowo. W 25 lat przełożyło się to na spadki sprzedaży części produktów choć nadal daleko jest do uznania, iż nie mamy problemów z dietą.

Publikacja: 09.09.2021 14:02

Polacy zmieniają zwyczaje żywieniowe

Polacy zmieniają zwyczaje żywieniowe

Foto: Adobe Stock

Jeszcze 25 lat temu 48 proc. Polaków oceniało swój styl odżywiania jako zdrowy, teraz uważa już tak 68 proc. - wynika z badania sieci Biedronka z pracownią badań społecznych IPSOS. Według niego 63 proc. Polaków ogranicza ilości cukru w diecie, a połowa soli i tłuszczu. Ponad połowa pije codziennie 1,5-2 l wody, a prawie połowa codziennie spożywa porcję warzyw i owoców. 45 proc. Polaków ogranicza ilość spożywanych produktów zawierających konserwanty, sztuczne barwniki i inne substancje dodatkowe E.

Przekłada się to na wkładane do koszyków produkty. Część danych na ten temat zostało właśnie opublikowanych. Z badania wynika, że w porównaniu z tym co jedliśmy 25 lat temu, dzisiaj jemy m. in. więcej ciemnego i pełnoziarnistego pieczywa (wzrost do ok 14 i 16 zakupów miesięcznie), choć w przypadku białego pieczywa to nadal 23 zakupy i liczba jest porównywalna do tej sprzed 25 lat.

Jajka Polacy jedzą średnio 12 razy w miesiącu co jest podobną liczbą do tej sprzed lat, ale do 11 razy wzrosła liczba posiłków z jogurtem naturalnym, a do ośmiu - greckim. Wzrosty widać także przypadku dań gotowych, także mrożonych, ale to 4-5 posiłków miesięcznie. W przypadku tłuszczów spożycie masła i oleju jest podobne, za to wzrosło do 10 razy miesięcznie w przypadku oliwy z oliwek, a do 6 spadło dla smalcu.

Zmiany widać również w napojach - na popularności zyskują izotoniki i energetyki, a tracą napoje gazowane - zarówno owocowe jak i typu cola.

- Kuchnia jest urozmaicona i różnorodna, próbujemy nowych składników i potraw. Nawet „kuchnia polska” jest lżejsza. W ramach jednego domu reprezentujemy różne style odżywiania. Jemy przede wszystkim to, co lubimy - mówi Patrycja Szymańska, dyrektorka działu badań jakościowych z IPSOS.

Większość Polaków ma wrażenie, że odżywia się dość zdrowo, bo deklaruje, że je mniej soli, czerwonego mięsa, cukru i słodzonych napojów to jednak ponad połowa ma nadwagę lub otyłość.

- Podaż kalorii i liczba spożywanych produktów wzrasta, a aktywność maleje. Jesteśmy narodem zapracowanym, więc trudno nam gotować w domu i jeść wspólnie - mówi Grzegorz Juszczyk, szef Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego.

- Od 10 lat prowadzimy reformulacje produktów. Nie używamy połowy z substancji dodatkowych dopuszczonych prawem. A wszystkie produkty dla dzieci marki własnej nie zawierają konserwantów, słodzików, syropu glukozowo-fruktozowego ani sztucznych aromatów i barwników - mówi dr inż. Justyna Szymani, dyrektor Działu Rozwoju Jakości i Kontroli Marki Własnej w sieci Biedronka.

Handel
Nowy rower poniżej tysiąca złotych? Głównie dla dziecka
Handel
Przyszły kanclerz Niemiec: Grozi nam zalew produktów z Chin
Handel
Wielka Sobota 2025: Do której zrobimy zakupy? Godziny otwarcia Biedronki, Lidla i innych
Handel
WTO: USA niszczą swój eksport. Cła są dźwignią o niezamierzonych konsekwencjach
Materiał Partnera
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Handel
Oto największy wygrany wojny Putina. Zarobił 20 mld dolarów i zagraża Unii