19 zł za pierwszy miesiąc czytania RP.PL
„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Aktualizacja: 23.01.2022 21:00 Publikacja: 23.01.2022 21:00
Foto: Adobe Stock
W dwa lata pandemii gastronomia zaliczyła gigantyczny spadek, tak sprzedaży, jak i liczby lokali – wynika z raportu firmy GfK, który „Rzeczpospolita" poznała jako pierwsza. Firma nie publikowała go przed rokiem, teraz podaje, że w 2021 r. wartość rynku spadła do 28,5 mld zł, czyli o ponad 22 proc. w stosunku do 2019 r. Przez te dwa lata liczba lokali z kolei skurczyła się o niemal 10 tys., do 63 tys.
Zmieniający się klimat i ekstremalne zjawiska pogodowe, z jakimi mieliśmy do czynienia w zeszłym roku, spowodowały wzrost cen niektórych produktów. We Włoszech, które słynęły z pysznej i taniej kawy, szykują się podwyżki m.in. popularnego espresso.
Pracownicy Starbucks rozszerzyli strajk na cztery kolejne miasta w USA, w tym Nowy Jork, poinformował związek zawodowy reprezentujący ponad 10 000 baristów.
Rynek dostaw w Polsce rozwija się i wart jest już ponad 10 mld zł. Z danych Pyszne.pl wynika, że najczęściej zamawiane dania w 2024 roku to kebab, pizza i cheeseburger.
Od 20 listopada br. w restauracjach McDonald’s dostępny jest burger drwala. Popularna kanapka sprzedawana jest tylko w sezonie jesienno-zimowym, a jej wprowadzeniu z reguły towarzyszy przemyślana akcja marketingowa.
Jeszcze w marcu za minimalne wynagrodzenie można było kupić w restauracji średnio 128 kotletów schabowych, we wrześniu - już 124. Ceny w gastronomii rosną szybciej niż wynosi wskaźnik inflacji. Najbardziej odczuwają to osoby lepiej zarabiające.
Zespół naukowców z Uniwersytetu Cambridge podzielił się wynikami badania dotyczącego mikrobiomu jelitowego. Okazuje się, że spożywając błonnik, pomagamy „dobrym” bakteriom, które chronią nasz organizm przed infekcjami.
Eksperci przeanalizowali ponad 200 badań dotyczących przeżywalności osób chorych na demencję. Na tej podstawie obliczyli średnią oczekiwaną długość życia po diagnozie. Okazało się, że wpływają na nią różne czynniki, ale jeden odgrywa kluczową rolę.
Choroba, która nękała Egipt od zarania jego historii, po stuletniej walce została wyeliminowana - ogłosiła Światowa Organizacja Zdrowia.
- hMPV to nie jest wirus o wysokiej zjadliwości. Nic nie wskazuje na to, by mógł wywołać nową pandemię, a już na pewno pandemię na miarę SARS-CoV-2 – mówi prof. Andrzej Fal, kierownik Kliniki Alergologii, Chorób Płuc i Chorób Wewnętrznych PIM MSWiA w Warszawie.
Ministerstwo Zdrowia rozważa usunięcie cytologii klasycznej z wykazu świadczeń gwarantowanych w zakresie profilaktyki raka szyjki macicy. Zastąpić może ją test HPV HR na obecność wysokoonkogennych typów wirusa HPV.
Mimo że ratownik medyczny jest chroniony jak funkcjonariusz publiczny, wciąż dochodzi do ataków. Walką z nimi ma się zająć nowo powołana Krajowa Izba Ratowników Medycznych.
Choć naukowcy są zgodni co do tego, że duża nadwaga i otyłość zwiększają ryzyko wystąpienia takich chorób jak cukrzyca, nowotwory czy choroby serca, to dążenie za wszelką cenę do osiągnięcia szczupłej sylwetki niekoniecznie może wyjść na zdrowie. Na podstawie obszernej analizy danych medycznych grupa naukowców ustaliła, że wystarczy być „w dobrej formie”. Co to oznacza?
Naukowcy tworzą pierwszą placówkę, która ma zamrażać, nawet na setki lat, śmiertelnie chorych, by mogli w ten sposób doczekać wynalezienia skutecznej terapii, a AI zadba o ich oszczędności. Do tej pory zamrażano osoby zmarłe.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas