Herbata, jabłka i jagody mogą zapobiegać utracie pamięci

Z najnowszych badań wynika, że ludzie, których dieta bogata jest we flawanole, znajdujące się w herbacie, jabłkach i jagodach, mogą być w mniejszym stopniu narażeni na utratę pamięci związaną z wiekiem.

Publikacja: 27.05.2023 13:35

Herbata, jabłka i jagody mogą zapobiegać utracie pamięci

Foto: Adobe stock

mk

Badanie prowadzone przez okres trzech lat na próbie 3562 osób w wieku ok. 71 lat dowiodło, że osoby regularnie spożywające duże ilości flawanoli miały wyższy współczynnik funkcjonowania hipokampu, który jest odpowiedzialny za pamięć krótkotrwałą.  

Podczas badania, którego wyniki opublikowano w amerykańskim czasopiśmie Proceedings of the National Academy of Sciences, naukowcy dowiedli, że spożywanie suplementu z zawartością 500 mg flawanoli dziennie może odwrócić negatywny wpływ niewystarczającego spożycia flawanoli na funkcje pamięci u osób starszych.  

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Leki i terapie
Unia zbroi się w leki krytyczne. "Dostęp do leków warunkuje poczucie bezpieczeństwa"
Leki i terapie
KE przyjęła Akt o Lekach Krytycznych. Co z pieniędzmi na produkcję API w UE?
Leki i terapie
Szef GIF: „Polska staje się miejscem wypływu leków opioidowych do innych krajów”
Leki i terapie
Unijna gra o bezpieczeństwo lekowe
Materiał Promocyjny
O przyszłości klimatu z ekspertami i biznesem. Przed nami Forum Ekologiczne
Leki i terapie
Duża zmiana w prywatnych gabinetach lekarskich. Od dziś recepty także na bezpłatne leki
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń