Aktualizacja: 19.01.2025 11:35 Publikacja: 28.08.2022 21:07
Foto: Adobe Stock
Rośnie groźba przerw w produkcji żywności w Polsce. To wynik wstrzymania pracy państwowych zakładów azotowych z powodu wysokich cen gazu ziemnego. Produktem ubocznym jest tam kwas azotowy i CO2 niezbędny dla wytwórców piwa, mięsa, serów, napojów czy pieczywa. Spółki wszystkich tych branż alarmują od ubiegłej środy, że mają zapasy CO2 tylko na cztery–siedem dni. Jeśli rząd pilnie nie przywróci dostaw CO2, już w tym tygodniu może stanąć produkcja części żywności.
Usunięcie TikToka ze sklepów Apple App Store i Google Play oznacza, że mieszkańcy Stanów Zjednoczonych nie mogą już pobierać tej popularnej aplikacji na swoje urządzenia.
W fabryce kabli Plati w Kwidzynie rozpoczęły się grupowe zwolnienia spowodowane przeniesieniem działalności firmy za granicę. Bez pracy zostały już 124 osoby, a niebawem dołączyć ma do nich kolejne 60 pracowników. Firma nie wypłaciła im odpraw za skrócony okres wypowiedzenia.
Trwająca prawie 9 lat restrukturyzacja światłowodowej firmy należącej dekadę temu do grupy biznesmena skazanego w aferze podsłuchowej idzie ku końcowi. ARP chce przejąć Hawe Telekom za długi. Nowe propozycje dla pozostałych wierzycieli poparł zarządca.
Rada Nadzorcza Totalizatora Sportowego powołała w piątek Beatę Stelmach na nową prezeskę spółki. Poprzedni prezes stracił stanowisko w październiku zeszłego roku.
Łatwy w obsłudze, bezpieczny, uniwersalny. Taki powinien być dobry program księgowy i tym właśnie charakteryzuje się Mała Księgowość. Od wystawiania faktur, przez rozliczanie podatków i składek, po zarządzanie magazynem – wszystkie te zadania znacznie ułatwia nasz program.
Trzeci w Europie producent mebli biurowych, wywodzący się z Krosna Nowy Styl, szuka potencjalnych celów do przejęcia. Po Niemczech, Francji i Szwajcarii, teraz może przyjść czas na Skandynawię.
Dobry program księgowy to podstawa funkcjonowania biura rachunkowego. Jego podstawowym zadaniem jej ułatwienie i przyspieszenie pracy księgowych. Dzięki temu, że program wykonuje podstawowe, powtarzalne zadania, profesjonaliści mogą się skupić na bardziej skomplikowanych zadaniach, lub zaoferować swoje usługi większej liczbie klientów.
Polacy przyzwyczaili się już do tego, że ceny w sklepach są coraz wyższe. I nic nie wskazuje na to, aby ta sytuacja miała się zmienić.
Branża mięsna podsumowała 2024 r. Nie było lekko. Producenci uginali się pod rosnącymi kosztami pracy, niestabilnością cen i kosztów energii. Mimo zawirowań rynkowych i trudnej sytuacji geopolitycznej polska branża mięsna trzyma się jednak mocno.
Choć przez większą część 2024 r. światowe ceny produktów mlecznych, mięsa i olejów roślinnych szły w górę, indeks - obrazujący to, co dzieje się z cenami żywności na świecie - pozostał poniżej poziomów z 2023 r. Pomogły przeceny cukru i zbóż.
Wśród nowinek branży żywności oczekuje się na mięso stworzone bez udziału zwierząt, a na półkach można już znaleźć chipsy z owadów czy warzywa z tzw. rolnictwa pionowego. Eksperci zwracają uwagę na poprawę składników żywności czy rolnictwo regeneratywne.
Choć inflacja spadła, to jednak samodzielne przygotowanie kolacji wigilijnej będzie i tak o ponad 5 proc. droższe niż rok temu – wynika z wyliczeń „Rzeczpospolitej”.
Większość kobiet doskonale zna ten stan i nie musi nawet patrzeć w kalendarz, aby zorientować się, że coś jest na rzeczy. Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) może dawać różne objawy, a do najczęstszych z nich należą: wahania hormonalne i obniżenie nastroju. Te z kolei zwiększają chęć sięgania po niezdrowe przekąski, głównie słodycze. Co warto jeść przed okresem, a czego lepiej unikać?
- Realnych obniżek cen masła w sklepach możemy spodziewać się już po Nowym Roku – zapowiada wiceminister rolnictwa Michał Kołodziejczak w Radiu Zet, zapewniając, że w kolejnych tygodniach produkt ten będzie taniał.
Święta Bożego Narodzenia to czas obfitości, ale także wyzwanie związane z marnowaniem jedzenia. Statystyczne polskie gospodarstwo domowe wyrzuca rocznie produkty o wartości 4-5 tysięcy złotych? W tym odcinku podcastu "Rzecz w tym" Marzena Tabor - Olszewska rozmawia z Norbertem Konarzewskim, dyrektorem Biura Federacji Polskich Banków Żywności, o tym, jak lepiej planować świąteczne zakupy, co zrobić z nadmiarem jedzenia i jakie działania systemowe mogą pomóc ograniczyć ten problem.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas