Palić będziemy chrustem, a jeść świerszcze. Nowa branża rośnie w Polsce

W czasach kryzysu żywnościowego białko z owadów staje się coraz bardziej racjonalnym wyborem. Oszczędza środowisko, jest tanie, a insekty żywią się resztkami.

Publikacja: 21.07.2022 21:30

Inwestycje w firmy produkujące białka z owadów sięgają setek milionów dolarów

Inwestycje w firmy produkujące białka z owadów sięgają setek milionów dolarów

Foto: Brent Lewin / Bloomberg

Polski producent białka z owadów HiProMine wszedł właśnie na giełdę, ale reszta świata od dawna inwestuje w białko z owadów – inwestycje w firmy produkujące białka z owadów sięgają setek milionów dolarów.

Inwestorzy widzą szansę w rozwoju tego rynku, bo mięso drożeje błyskawicznie. Dlatego kryzys żywnościowy to dla tego biznesu wiatr w żagle. Póki co to oferta dla zwierząt, ale Unia Europejska dopuściła przed rokiem owady do żywności dla ludzi.

Pozostało 91% artykułu

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Biznes
Gigant doradztwa coraz bliżej ugody wartej 600 mln dol. Miał przyczynić się do epidemii opioidów
KONFLIKTY ZBROJNE
Amerykańskie rakiety nie przyniosą przełomu
Biznes
Foxconn chce inwestować w Polsce. Tajwańska firma szuka okazji
Biznes
Amerykanie reagują na uszkodzenia podmorskich kabli internetowych
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Biznes
Polska AI podbiła Dolinę Krzemową