Palić będziemy chrustem, a jeść świerszcze. Nowa branża rośnie w Polsce

W czasach kryzysu żywnościowego białko z owadów staje się coraz bardziej racjonalnym wyborem. Oszczędza środowisko, jest tanie, a insekty żywią się resztkami.

Publikacja: 21.07.2022 21:30

Inwestycje w firmy produkujące białka z owadów sięgają setek milionów dolarów

Inwestycje w firmy produkujące białka z owadów sięgają setek milionów dolarów

Foto: Brent Lewin / Bloomberg

Polski producent białka z owadów HiProMine wszedł właśnie na giełdę, ale reszta świata od dawna inwestuje w białko z owadów – inwestycje w firmy produkujące białka z owadów sięgają setek milionów dolarów.

Inwestorzy widzą szansę w rozwoju tego rynku, bo mięso drożeje błyskawicznie. Dlatego kryzys żywnościowy to dla tego biznesu wiatr w żagle. Póki co to oferta dla zwierząt, ale Unia Europejska dopuściła przed rokiem owady do żywności dla ludzi.

Pozostało jeszcze 90% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Biznes
Ciemne chmury nad amerykańską zbrojeniówką. Wykorzystają to firmy z Europy?
Biznes
Liczne biznesy Dmitrija Miedwiediewa. Gigantyczna posiadłość ukryta nad Wołgą
Biznes
Zespół Brzoski będzie działał do końca maja. Po 100 dniach zakończy pracę
Biznes
Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta: do KPRM trafiła ocena skutków regulacji
Biznes
Inpost przejmuje brytyjską spółkę. Meloni w Białym Domu oczarowuje Trumpa