Producentem pieprzu jest Agnex Krzysztof Wierzbicki 15-659 Białystok ul. Hotelowa 38.
Zagrożenie
W próbkach pieprzu czarnego mielonego zbadanego w ramach kontroli urzędowej stwierdzono obecność bakterii Salmonella. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Czytaj także: Bulion w proszku wycofany ze sprzedaży
Podjęte działania
W trakcie kontroli urzędowej w firmie Agnex Krzysztof Wierzbicki pobrano do badań próbki pieprzu czarnego mielonego, 150 g, numer partii 1309/6, data minimalnej trwałości 03.2021. W 1 z 5 badanych próbek stwierdzono obecność bakterii Salmonella.
W celu ustalenia źródła zanieczyszczenia organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej pobrał do badań kolejne 5 próbek pieprzu czarnego mielonego, 400 g, numer partii 2509/6, data minimalnej trwałości 03.2021, oraz 5 próbek surowca – pieprzu czarnego mielonego, kraj pochodzenia Wietnam, z zamkniętych worków po 25 kg każdy, data minimalnej trwałości: 03.2021, numer partii 09-09/19 dostarczonego przez PHU GROTEX Eryk Grotowski, 62-800 Kalisz, ul. Tuwima 6. Ponadto organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej pobrał do badań wymazy sanitarne ze środowiska produkcyjnego w firmie Agnex Krzysztof Wierzbicki.
Dodatkowe badania próbek wykazały obecność bakterii Salmonella w wyżej wymienionych próbkach pieprzu czarnego mielonego, 400 g oraz próbkach surowca – pieprzu czarnego mielonego, 25 kg, dostarczonego do Agnex Krzysztof Wierzbicki przez PHU GROTEX Eryk Grotowski, 62-800 Kalisz, ul. Tuwima 6. Obecności Salmonella nie stwierdzono w próbkach wymazów sanitarnych ze środowiska produkcyjnego firmy Agnex Krzysztof Wierzbicki.