NIK o bezpieczeństwie żywności: słaba kontrola, choć inspekcji wiele

Są przypadki wprowadzania do obrotu produktów żywnościowych, które mogą być zagrożeniem dla zdrowia - stwierdziła Najwyższa Izba Kontroli. Inspektorzy służb odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności zbyt długo czekają na wyniki badań laboratoryjnych. Brakuje też mechanizmów ujawniania nielegalnej produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego.

Aktualizacja: 16.04.2020 13:17 Publikacja: 16.04.2020 11:47

NIK o bezpieczeństwie żywności: słaba kontrola, choć inspekcji wiele

Foto: fot. Jacek Strzelecki

dgk

NIK kontrolą objęła Główny Inspektorat Sanitarny, Główny Inspektorat Weterynarii, Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, po cztery Wojewódzkie Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne, Wojewódzkie Inspektoraty Weterynarii,  Wojewódzkie Inspektoraty Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Wojewódzkie Inspektoraty Inspekcji Handlowej. Okres objęty kontrolą to lata 2017-2018. Wyniki nie są optymistyczne.

Szybko jemy niebezpieczne

Pozostało jeszcze 93% artykułu

RP.PL tylko 19 zł za 3 miesiące!

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Prawo w Polsce
Co dalej z pieniędzmi dla PiS? Minister finansów w prawnym potrzasku
Materiał Promocyjny
Jak przez ćwierć wieku zmieniał się rynek leasingu
Zawody prawnicze
E-Doręczenia. Od 1 stycznia nowy obowiązek dla adwokatów, radców i doradców
Edukacja i wychowanie
Ferie zimowe 2025 zaczną się później niż ostatnio. Terminy dla wszystkich województw
Praca, Emerytury i renty
Sam wniosek o rentę wdowią nie wystarczy. Bez tego jej nie otrzymasz
Materiał Promocyjny
5G – przepis na rozwój twojej firmy i miejscowości
Praca, Emerytury i renty
Nowe terminy wypłat 800 plus w styczniu 2025. Zmiany w harmonogramie
Materiał Promocyjny
Nowości dla przedsiębiorców w aplikacji PeoPay