Aktualizacja: 21.07.2021 12:13 Publikacja: 21.07.2021 11:52
Foto: Adobe Stock
Badacze ustalili, że jedzenie 50 gram przetworzonego mięsa dziennie - bekonu, szynki, parówek i kiełbas - zwiększa ryzyko wystąpienia choroby serca o 18 proc., ze względu na wysoką zawartość soli oraz tłuszczów nasyconych.
W walentynki warto spojrzeć na liczby: trzy czwarte Polaków uważa, że bycie w związku pozytywnie wpływa na zdrowie. Przeciwnego zdania jest 4 proc. – wynika z badania SW Research na zlecenie PZU Zdrowie.
Trudności w dostępie do lekarzy, zbyt wysoki koszt badań poza NFZ, brak potrzeby i poczucie bycia zdrowym to główne powody, które powstrzymują Polaków przed profilaktyką onkologiczną – wynika z najnowszych badań.
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - Państwowy Instytut Badawczy wnioskuje do instytucji państwowych o ograniczenie dostępności jednorazowych papierosów elektronicznych ze względu na ich znaczną szkodliwość społeczną i szkodliwość dla zdrowia.
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków zezwoliła na wprowadzenie na rynek 20 rodzajów saszetek nikotynowych. Zdaniem FDA wyrób stwarza mniejsze ryzyko dla zdrowia niż tradycyjne papierosy i bezdymne produkty tytoniowe.
Wysokie spożycie czerwonego mięsa wiąże się z ryzykiem wystąpienia wielu schorzeń. W nowym badaniu naukowcy wzięli na celownik poziom spożycia przetworzonego, czerwonego mięsa i ryzyko powstania demencji. Co pokazały wyniki?
Przychodnie specjalistyczne, które realizują mniej świadczeń pierwszorazowych niż wynosi mediana, muszą poprawić swój wynik o 3 punkty procentowe. W przeciwnym wypadku dostaną mniej pieniędzy z NFZ. Nowe zasady, które mają skrócić kolejki do lekarzy specjalistów, będą obowiązywać od 1 listopada br.
Jak poinformował w oficjalnym komunikacie Watykan, papież Franciszek, który w ostatnich tygodniach mierzył się z wieloma problemami zdrowotnymi, trafił do szpitala.
Receptę na bezpłatny lek uprawniony pacjent - dziecko do 18. roku życia i senior po 65. roku - dostanie także podczas prywatnej wizyty w gabinecie lekarza.
Krztusiec, gruźlica czy grypa pokazują, że ludzkość nie jest w tej chwili w stanie powstrzymać kolejnych fal epidemicznych różnych chorób zakaźnych. Świat przez pandemię COVID-19 osłabł jako całość, jesteśmy zecydowanie mniej odporni na ataki kolejnych wirusów czy bakterii - powiedział w rozmowie z Joanną Ćwiek-Świdecką dr Paweł Grzesiowski, Główny Inspektor Sanitarny.
W walentynki warto spojrzeć na liczby: trzy czwarte Polaków uważa, że bycie w związku pozytywnie wpływa na zdrowie. Przeciwnego zdania jest 4 proc. – wynika z badania SW Research na zlecenie PZU Zdrowie.
- Łączne zobowiązania Narodowego Funduszu Zdrowia wobec naszego szpitala to ok. 11 mln zł z tytułu świadczeń zrealizowanych w ubiegłym roku – powiedział w podcaście „Rzecz o Zdrowiu” Tomasz Kopiec, dyrektor szpitala na ul. Czerniakowskiej w Warszawie.
W Polsce problemami jelitowymi zajmują się głównie gastroenterolodzy. Warto jednak pamiętać, że skutki chorób jelit, takie jak problemy z tarczycą, choroby skóry czy schorzenia reumatyczne, często wymagają podejścia wielospecjalistycznego - mówi dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska.
Ustawa o zawodzie psychoterapeuty ma pomóc zapanować nad działalnością, która potrzebującym pomocy może przynieść więcej szkody niż pożytku. Wątpliwości budzi brak projektowanych wymogów w kwestii wykształcenia przyszłego specjalisty.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas