- Przedsiębiorca prowadzi detaliczną sprzedaż napojów alkoholowych w lokalu, którego jest najemcą. Czy skutkiem zakończenia najmu i związanej z tym utraty przez przedsiębiorcę tytułu prawnego do lokalu będzie utrata zezwolenia? – pyta czytelniczka.
Tak.
Wymagania jakie trzeba spełnić, aby prowadzić detaliczną sprzedaż napojów alkoholowych, określono w art. 18 ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (dalej u.w.t.). Przyjęto w nim, że sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia w miejscu lub poza miejscem sprzedaży może być prowadzona tylko na podstawie zezwolenia wydanego przez wójta (burmistrza, prezydenta miasta), właściwego ze względu na lokalizację punktu sprzedaży.
Czytaj także: Czy można ograniczyć nocną sprzedaż alkoholu w gminie
Zezwolenie wydaje się na podstawie wniosku przedsiębiorcy, do którego trzeba dołączyć m.in. dokument potwierdzający tytuł prawny wnioskodawcy do lokalu stanowiącego punkt sprzedaży napojów alkoholowych, a także zgodę właściciela, użytkownika, zarządcy lub administratora budynku, jeżeli punkt sprzedaży będzie zlokalizowany w budynku mieszkalnym wielorodzinnym (art. 18 ust. 6 pkt 2-3 u.w.t.). Podkreśla się, że przepisy u.w.t. nie definiują pojęcia „tytuł prawny" do lokalu, w związku z czym chodzi tu o takie znaczenie tego pojęcia, jakie wynika z systemu prawa, tworzonego przez całokształt obowiązujących przepisów.
Tytuł prawny to nie tylko własność. Może on wynikać także np. z zawartej przez wnioskodawcę umowy najmu (por. m.in. wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Szczecinie z 7 stycznia 2009 r., sygn. II SA/Sz 522/08, LEX nr 519807). Warunkiem prowadzenia sprzedaży napojów alkoholowych do spożycia w miejscu lub poza miejscem sprzedaży jest m.in. posiadanie tytułu prawnego do korzystania z lokalu, stanowiącego punkt sprzedaży (art. 18 ust. 7 pkt 5 u.w.t.). W przypadku nieprzestrzegania określonych w u.w.t. warunków sprzedaży alkoholu, wójt cofa wydane zezwolenie (art. 18 ust. 10 pkt 2 u.w.t.).