19 zł za pierwszy miesiąc czytania RP.PL
„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Aktualizacja: 15.01.2025 04:51 Publikacja: 06.09.2024 14:36
Foto: Adobe Stock
To co dzieje się na światowych rynkach żywności śledzi Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Po wybuchu wojny w Ukrainie, w marcu 2022 r., wyznaczany przez nią indeks światowych cen żywności sięgnął rekordowych w historii notowań 160,3 pkt. Skoczył aż o ponad 18 pkt, czyli o blisko 13 proc., w porównaniu z lutym.
Od tego czasu, do lutego 2024 r., niemal nieprzerwanie szedł w dół. Marzec, kwiecień, maj i czerwiec przyniosły odbicie indeksu, niezbyt mocne, ale po raz pierwszy od napaści Rosji na Ukrainę, przez 1/3 roku notowania szły w górę. W lipcu indeks minimalnie spadł. A w najświeższym odczycie, za sierpień, jeszcze nieznacznie ten spadek się pogłębił. Zatrzymał się na poziomie 120,7 pkt. FAO zauważa, że znalazł się tym samym o 1,1 proc. poniżej wartości sprzed roku i o 24,7 proc. poniżej rekordu z marca 2022 r.
Slogany wrogie wobec Mercosur i Zielonego Ładu, czy niemieckojęzyczne adresowane do Donalda Tuska znalazły się na transparentach rolników uczestniczących w proteście pod siedzibą przedstawicielstwa Komisji Europejskiej w Warszawie.
1,3 mld zł zapłaciliśmy w tym roku Rosji za nawozy. Ich import bije rekordy, a Kreml go wspiera, bo to mu ułatwia zagospodarować gaz objęty sankcjami Zachodu. Polska buduje sojusz z Litwą, Łotwą i Estonią w walce o unijne cła importowe.
Europejski Bank Inwestycyjny ogłosił we wtorek największe w historii wsparcie dla europejskiego rolnictwa. Sam EBI daje na tanie pożyczki 3 mld euro, ale w całej akcji instytucji europejskich do rolników w trzy lata trafi 8,4 mld euro.
Cena kawy na międzynarodowych rynkach towarowych osiągnęła najwyższy poziom w historii. We wtorek 10 grudnia cena ziaren Arabica, które stanowią większość światowej produkcji, przekroczyła 3,44 dola. za funt (0,45 kg), co oznacza wzrost o ponad 80 proc. w tym roku.
Agencja egipskiego lotnictwa wojskowego przejęła od cywilnego urzędu GASC import strategicznych surowców, zwłaszcza pszenicy z Rosji., także innych surowców żywnościowych
Branża mięsna podsumowała 2024 r. Nie było lekko. Producenci uginali się pod rosnącymi kosztami pracy, niestabilnością cen i kosztów energii. Mimo zawirowań rynkowych i trudnej sytuacji geopolitycznej polska branża mięsna trzyma się jednak mocno.
Większość kobiet doskonale zna ten stan i nie musi nawet patrzeć w kalendarz, aby zorientować się, że coś jest na rzeczy. Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) może dawać różne objawy, a do najczęstszych z nich należą: wahania hormonalne i obniżenie nastroju. Te z kolei zwiększają chęć sięgania po niezdrowe przekąski, głównie słodycze. Co warto jeść przed okresem, a czego lepiej unikać?
Polacy przyzwyczaili się już do tego, że ceny w sklepach są coraz wyższe. I nic nie wskazuje na to, aby ta sytuacja miała się zmienić.
Choć przez większą część 2024 r. światowe ceny produktów mlecznych, mięsa i olejów roślinnych szły w górę, indeks - obrazujący to, co dzieje się z cenami żywności na świecie - pozostał poniżej poziomów z 2023 r. Pomogły przeceny cukru i zbóż.
Wśród nowinek branży żywności oczekuje się na mięso stworzone bez udziału zwierząt, a na półkach można już znaleźć chipsy z owadów czy warzywa z tzw. rolnictwa pionowego. Eksperci zwracają uwagę na poprawę składników żywności czy rolnictwo regeneratywne.
Choć inflacja spadła, to jednak samodzielne przygotowanie kolacji wigilijnej będzie i tak o ponad 5 proc. droższe niż rok temu – wynika z wyliczeń „Rzeczpospolitej”.
- Realnych obniżek cen masła w sklepach możemy spodziewać się już po Nowym Roku – zapowiada wiceminister rolnictwa Michał Kołodziejczak w Radiu Zet, zapewniając, że w kolejnych tygodniach produkt ten będzie taniał.
Święta Bożego Narodzenia to czas obfitości, ale także wyzwanie związane z marnowaniem jedzenia. Statystyczne polskie gospodarstwo domowe wyrzuca rocznie produkty o wartości 4-5 tysięcy złotych? W tym odcinku podcastu "Rzecz w tym" Marzena Tabor - Olszewska rozmawia z Norbertem Konarzewskim, dyrektorem Biura Federacji Polskich Banków Żywności, o tym, jak lepiej planować świąteczne zakupy, co zrobić z nadmiarem jedzenia i jakie działania systemowe mogą pomóc ograniczyć ten problem.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas