To co dzieje się na światowych rynkach żywności śledzi Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Po wybuchu wojny w Ukrainie, w marcu 2022 r., wyznaczany przez nią indeks światowych cen żywności sięgnął rekordowych w historii notowań 160,3 pkt. Skoczył aż o ponad 18 pkt, czyli o blisko 13 proc., w porównaniu z lutym.
Od tego czasu, do lutego 2024 r., niemal nieprzerwanie szedł w dół. Marzec, kwiecień, maj i czerwiec przyniosły odbicie indeksu, niezbyt mocne, ale po raz pierwszy od napaści Rosji na Ukrainę, przez 1/3 roku notowania szły w górę. W lipcu indeks minimalnie spadł. A w najświeższym odczycie, za sierpień, jeszcze nieznacznie ten spadek się pogłębił. Zatrzymał się na poziomie 120,7 pkt. FAO zauważa, że znalazł się tym samym o 1,1 proc. poniżej wartości sprzed roku i o 24,7 proc. poniżej rekordu z marca 2022 r.