Jak zapewnić rozwój sektora rolno-spożywczego w Polsce

Przemysł rolno-spożywczy jest jednym z kół zamachowych gospodarki. Wysoka jakość stała się synonimem polskiej żywności.

Publikacja: 13.11.2018 20:00

Jak zapewnić rozwój sektora rolno-spożywczego w Polsce

Foto: Adobe Stock

Polska jest pierwszym producentem mięsa drobiowego w UE i czwartym eksporterem na świecie. Sukces był możliwy dzięki dobrej organizacji i nowoczesności.

Branża wciąż rośnie, jednak w niedalekiej perspektywie czekają na nią takie zagrożenia, jak wprowadzenie zakazu stosowania soi genetycznie modyfikowanej w produkcji pasz czy konieczność dostosowania do nowych wymagań ochrony środowiska. Mniej optymistycznie wygląda sytuacja na rynku trzody chlewnej.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Rolnictwo
Kontrole na polskich granicach. Rząd reaguje na poważne zagrożenie
Rolnictwo
Argentyńczycy boją się spadku cen soi. Zmniejszyli jej sprzedaż
Rolnictwo
Amerykanie kupują jaja w Brazylii. To jednak nie rozwiązuje ich kłopotów
Rolnictwo
Polska zakazała importu mięsa i mleka ze Słowacji
Materiał Partnera
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Rolnictwo
Kondycja polskiego rolnictwa, czyli czasem słońce, czasem deszcz