Piwo z pubu na wynos. Brytyjski rząd luzuje restrykcje

Rząd Wielkiej Brytanii wyciąga rękę na pomoc pubom. Będą mogły sprzedawać piwo na wynos i w dostawie.

Aktualizacja: 04.11.2020 19:32 Publikacja: 04.11.2020 14:32

Piwo z pubu na wynos. Brytyjski rząd luzuje restrykcje

Foto: AdobeStock

Brytyjskie puby mocno ucierpiały w wyniku pandemii i związanych z nią ograniczeń. Branża z sięgającymi średniowiecza tradycjami znajduje się na krawędzi załamania – restrykcje związane z jesienną falą infekcji zredukowały do zera możliwości obsługi klientów. Brytyjski rząd wyszedł im nieco naprzeciw i nowe przepisy pozwolą pubom na sprzedaż piwa na wynos oraz w dostawie.

Zamówienia, zgodnie z nowymi przepisami, klienci muszą składać poprzez stronę internetową, telefonicznie lub wiadomością tekstową. Puby nie są ograniczone tylko do sprzedaży na wynos, mogą również dostarczać zamówienia do domu klienta. 

Dla właścicieli pubów jest to małe zwycięstwo, jednak domagają się, by mogli prowadzić sprzedaż tak jak sklepy.

- Alkohol na wynos z pubów, jeżeli został zamówiony i klienci nie wchodzą do środka, to ruch w dobrym kierunku, ale wciąż mocno niewystarczający – powiedziała cytowana przez BBC Emma McClarkin, prezeska British Beer&Pub Association.

Branża wskazuje, że tylko dalsze ułatwienia sprzedaży mogą pomóc nie tylko ocalić puby, ale także uchronić 7,5 mln pint (ok. 3 mln litrów) piwa od zmarnowania.

W czasie pierwszego lockdownu puby mogły sprzedawać na wynos piwo i jedzenie, jednak wówczas, tak samo jak teraz, martwiły się, że przedłużające się restrykcje doprowadzą do marnotrawstwa. Jednak możliwość sprzedaży na wynos i w dostawie, jak podkreślała Kate Nichols z organizacji UK Hospitality, pozwoliła wielu przedsiębiorcom przetrwać. Przywrócenie tej możliwości przez rząd pozwala pubom na utrzymanie jakichkolwiek wpływów. Puby wolałby jednak mieć również możliwość sprzedaży na wynos na miejscu, bez konieczności zamawiania wcześniej, czyli tak jak sprzedają piwo sklepy.

Rzecznik rządu zauważył, że dla branży są to „niezwykle trudne okoliczności”, ale podkreślił, że najważniejsze są „zdrowie publiczne i bezpieczeństwo”. Dlatego niemożliwa jest sprzedaż na wynos na miejscu, a tylko poprzez wcześniejsze zamówienia.

Przemysł spożywczy
Maleje sprzedaż szampana, bo nie ma czego świętować
Materiał Promocyjny
Suzuki e VITARA jest w pełni elektryczna
Przemysł spożywczy
Masło jest wciąż drogie i może być droższe. A promocji ubyło
Przemysł spożywczy
Grozi nam tanie mięso. Polska boi się jego zalewu z Niemiec
Przemysł spożywczy
Koniec kryzysu w gastronomii i rekordowe zwyżki. Gdzie najchętniej jadają Polacy?
Materiał Promocyjny
Warta oferuje spersonalizowaną terapię onkologiczną
Przemysł spożywczy
Starbucks radykalnie zmienia zasady. Będzie nowy kodeks postępowania dla gości
Materiał Promocyjny
Najlepszy program księgowy dla biura rachunkowego