Czekolada znów podrożeje. Dramatyczna sytuacja na plantacjach kakao

Największe afrykańskie zakłady przetwarzające kakao na Wybrzeżu Kości Słoniowej i w Ghanie wstrzymały lub ograniczyły działalność, ponieważ nie było ich stać na zakup ziaren. Według agencji Reutera to oznacza, że ceny czekolady na całym świecie prawdopodobnie wzrosną.

Publikacja: 14.03.2024 11:16

Plantacja kakaowców w Azaguie na Wybrzeżu Kości Słoniowej

Plantacja kakaowców w Azaguie na Wybrzeżu Kości Słoniowej

Foto: Bloomberg

Producenci czekolady podnieśli już ceny dla konsumentów po trzech latach słabych zbiorów kakao, a spodziewany jest kolejny czwarty rok słabych zbiorów w tych dwóch afrykańskich krajach, które produkują prawie 60% światowego kakao.

Czytaj więcej

Wielkanocny zając będzie drogi. Ceny kakao biją rekordy

Ceny ziaren kakao wzrosły w ciągu ostatniego roku ponad dwukrotnie, osiągając najwyższe poziomy w historii. „Potrzebujemy ogromnego spadku popytu, aby dogonić spadek podaży” – powiedział Steve Wateridge z Tropical Research Services, światowy ekspert w dziedzinie kakao.

Ceny ziaren kakao wciąż mocno rosną

Producenci czekolady nie mogą produkować czekolady z surowego kakao i polegają na przetwórcach, którzy przetwarzają ziarna w półprodukty, z których można wyprodukować czekoladę. Przetwórcy twierdzą jednak, że nie stać ich na zakup ziaren kakao – informuje Reuters.

Czytaj więcej

Kakao w Biedronce ledwie o 13 proc. droższe niż na giełdzie towarowej. Okazja?

Państwowy przetwórca ziarna kakaowego z Wybrzeża Kości Słoniowej, Transcao, jeden z dziewięciu głównych zakładów w kraju, poinformował, że zaprzestał kupowania ziaren ze względu na ich wysoką cenę. Transcao nadal przetwarza zapasy ze swojego magazynu, ale nie poinformował, z jaką wydajnością pracuje. Według informacji Reutera zakład pracuje na minimalnych mocach produkcyjnych. Agencja pisze, powołując się na anonimowych informatorów, że wkrótce może zostać zamkniętych więcej dużych zakładów państwowych na Wybrzeżu Kości Słoniowej - kraju, który jest największym plantatorem, produkującym prawie połowę światowego kakao.

Nawet światowy przetwórca kakao Cargill miał trudności z pozyskiwaniem ziaren dla swojego głównego zakładu przetwórstwa na Wybrzeżu Kości Słoniowej, wstrzymując działalność na około tydzień w zeszłym miesiącu.

Czytaj więcej

Kakao najdroższe od 44 lat. Mocno zdrożał też cukier

Producenci czekolady już podnieśli ceny

Dwa niezależne źródła branżowe podają, że w przypadku przetwórcy kakao nr 2 w Ghanie większość z ośmiu zakładów, w tym państwowa firma Cocoa Processing Company (CPC), wielokrotnie zawieszała pracę na tygodnie od rozpoczęcia sezonu w październiku. CPC stwierdziło, że działa na poziomie około 20% mocy produkcyjnych z powodu niedoboru surowych ziaren kakao.

Czytaj więcej

Właściciel Milki pozywa holenderską firmę. W tle problem przymusowej pracy dzieci

Producenci czekolady już podnieśli ceny. Z danych firmy badawczej Circana wynika, że w zeszłym roku sklepy detaliczne w USA podniosły ceny o 11,6% za produkty czekoladowe w porównaniu z 2022 rokiem. Międzynarodowa Organizacja Kakao (ICCO) spodziewa się, że światowa produkcja kakao spadnie w tym sezonie o 10,9% do 4,45 mln ton metrycznych. Przemiał – miara popytu – spadnie o 4,8% do 4,78 mln, ponieważ przetwórcy mają trudności z zakupem ziarna i dostarczają producentom czekolady mniej surowców przetworzonych po wyższej cenie, co z kolei podniesie ceny. ICCO spodziewa się, że pod koniec sezonu światowe zapasy kakao spadną do najniższego poziomu od 45 lat.

Przemysł spożywczy
Starbucks radykalnie zmienia zasady. Będzie nowy kodeks postępowania dla gości
Przemysł spożywczy
Do syndyka zgłosiło się już 400 wierzycieli Manufaktury. Będzie więcej
Przemysł spożywczy
Producenci mięsa pod presją kosztów. Szansą rynki zagraniczne
Przemysł spożywczy
Foie gras i łosoś zdominowały francuskie święta
Przemysł spożywczy
Piwo z Polski i innych krajów Unii Europejskiej wlewa się do Rosji