Polska pracuje nad mięsem komórkowym. Może trafić na rynek już w tym roku

Polski prototyp mięsa komórkowego może wejść na rynek już w tym roku. Komórkowa wołowina dostała właśnie zgodę na sprzedaż w Izraelu.

Publikacja: 13.02.2024 03:00

Aleph Farms sprzedaje hodowane w laboratorium steki

Aleph Farms

Aleph Farms sprzedaje hodowane w laboratorium steki

Foto: Aleph Farms

Choć nieoficjalnie firmy skarżą się, że Unia Europejska jest zbyt konserwatywna i boi się innowacji w żywieniu, to jednak nie zatrzymują prac. Polska firma LabFarm pracuje nad laboratoryjną hodowlą, Czesi zaś chcą karmić mięsem komórkowym zwierzęta domowe. Obie firmy szykują premiery w tym roku.

Polska pracuje nad mięsem z laboratorium

Pozostało jeszcze 93% artykułu

119 zł za rok czytania RP.PL

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Przemysł spożywczy
To będzie hit. Oreo stworzyło limitowaną serię ciastek z Post Malone
Materiał Promocyjny
Suzuki e VITARA jest w pełni elektryczna
Przemysł spożywczy
Maleje sprzedaż szampana, bo nie ma czego świętować
Przemysł spożywczy
Masło jest wciąż drogie i może być droższe. A promocji ubyło
Przemysł spożywczy
Grozi nam tanie mięso. Polska boi się jego zalewu z Niemiec
Materiał Promocyjny
Warta oferuje spersonalizowaną terapię onkologiczną
Przemysł spożywczy
Koniec kryzysu w gastronomii i rekordowe zwyżki. Gdzie najchętniej jadają Polacy?
Materiał Promocyjny
Najlepszy program księgowy dla biura rachunkowego