Whisky, która powstała za czasów królowej Wiktorii trafi na aukcję

24 butelki 190-letniej, prawdopodobnie najstarszej na świecie szkockiej whisky, zostały odnalezione w piwnicach szkockiego zamku. Wszystkie trafią na aukcję. Cena pojedynczej butelki powinna osiągnąć 10 tys. funtów, czyli niemal 54 tys. złotych.

Publikacja: 28.09.2023 16:42

24 butelki 190-letniej, prawdopodobnie najstarszej na świecie szkockiej whisky trafią na aukcję

24 butelki 190-letniej, prawdopodobnie najstarszej na świecie szkockiej whisky trafią na aukcję

Foto: Adobe Stock

W piwnicach zamku Blair w hrabstwie Perthshire w środkowej Szkocji znaleziono w sumie 40 butelek, w tym właśnie 24 butelki whisky, które trafią na sprzedaż aukcyjną. Według firmy Whisky Auctioneers, która przeprowadzać będzie aukcję, whisky została prawdopodobnie wydestylowana w 1833 roku i zabutelkowana w 1841 roku, a następnie ponownie zabutelkowana w 1932 roku. Możliwe, że whisky z tej samej partii była pita przez królową Wiktorię i jej męża, księcia Alberta, gdy w 1844 r. zatrzymali się na trzy tygodnie w malowniczym zamku Blair.

Zamek Blair w Szkocji

Zamek Blair w Szkocji

Foto: Adobe Stock

Po znalezieniu butelek wciśniętych na samym końcu zakurzonej półki rodzina i lokalny ekspert od whisky spróbowali trunku, by sprawdzić, czy wciąż smakuje tak jak powinna. Od tego czasu prowadzono badania w archiwach Blair Castle i Atholl Estates, które obejmują inwentarze piwnic zwane „księgami na śmieci”. Odkryto obszerne odniesienia do produkcji whisky i aqua vitae, zwłaszcza na początku XIX wieku – pisze BBC. Datowanie węglowe przeprowadzone przez Centrum Badań nad Środowiskiem Szkockich Uniwersytetów również potwierdziło XIX-wieczne pochodzenie tej whisky.

Czytaj więcej

373 proc. zysku w 10 lat na butelce whisky

„To whisky o głębokiej historii i niezwykły artefakt szkockiej destylacji, który prawdopodobnie nigdy nie będzie miał sobie równych pod względem pochodzenia i sposobu przechowywania” – powiedział Angus MacRaild, specjalista od whisky oraz współzałożyciel Kythe Distillery. „To, że zostało starannie ponownie zabutelkowane i zakonserwowane w naturalnej mocy, zachowując świeżość i moc tego trunku przez prawie dwa stulecia, jest szczerze mówiąc zdumiewające” – dodał MacRaild.

Przemysł spożywczy
Amerykański gigant inwestuje w Polsce w nowoczesną produkcję czekolady
Przemysł spożywczy
Branża mięsna czeka na otwarcie rynków azjatyckich
Przemysł spożywczy
Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych sprzeda tysiąc ton masła. To cios w wysokie ceny
Przemysł spożywczy
Kreml walczy z pijaństwem. Drożeje wódka i nie tylko
Przemysł spożywczy
Królewiec wprowadza kartki na żywność, ale nie dla wszystkich
Materiał Promocyjny
Nest Lease wkracza na rynek leasingowy i celuje w TOP10