Aspratam jest rakotwórczy? Producenci słodyczy czekają na decyzję WHO jak na wyrok

Za tydzień Światowa Organizacja Zdrowia ujawni nowe badania dotyczące aspartamu. Wytwórcy żywności czekają z niepokojem, bo może to mieć ważne znaczenie dla rynku.

Aktualizacja: 06.07.2023 09:52 Publikacja: 05.07.2023 21:00

Za tydzień Światowa Organizacja Zdrowia ujawni nowe badania dotyczące aspartamu

Za tydzień Światowa Organizacja Zdrowia ujawni nowe badania dotyczące aspartamu

Foto: Adobe Stock

W Polsce sprzedaż aspartamu jest warta już 70 mln zł i rośnie dwucyfrowo. To wynik mody na unikanie cukru, ale tak, by nie pozbawiać konsumentów słodkiego smaku produktów. Producenci napojów, a także innej słodzonej żywności z niepokojem czekają więc na publikację Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). 14 lipca WHO razem z Agencją Badań nad Rakiem (IARC) opublikują wyniki badań dotyczących aspartamu i – jak doniosła Agencja Reutera – prawdopodobnie wpiszą ten słodzik na listę substancji potencjalnie rakotwórczych.

Pozostało jeszcze 93% artykułu

99 zł za rok czytania RP.PL

O tym jak szybko zmienia się świat. Ameryka z nowym prezydentem. Chiny z własnymi rozwiązaniami AI. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, inspirujemy, analizujemy

Przemysł spożywczy
„Bo nikt nie zabije żony po czekoladzie”. Zakazu reklamy piwa chce 48 tys. osób
Przemysł spożywczy
Olej rzepakowy z Białorusi nie wjedzie na Litwę. Oto powód
Przemysł spożywczy
Po sześciu latach spadków znów rośnie sprzedaż mięsa
Przemysł spożywczy
We Francji wiesz, jakie mięso kupujesz i jesz
Przemysł spożywczy
Najmniej kupują mięsa osoby najstarsze. Zbadano zwyczaje jedzeniowe Polaków