Aspratam jest rakotwórczy? Producenci słodyczy czekają na decyzję WHO jak na wyrok

Za tydzień Światowa Organizacja Zdrowia ujawni nowe badania dotyczące aspartamu. Wytwórcy żywności czekają z niepokojem, bo może to mieć ważne znaczenie dla rynku.

Aktualizacja: 06.07.2023 09:52 Publikacja: 05.07.2023 21:00

Za tydzień Światowa Organizacja Zdrowia ujawni nowe badania dotyczące aspartamu

Za tydzień Światowa Organizacja Zdrowia ujawni nowe badania dotyczące aspartamu

Foto: Adobe Stock

W Polsce sprzedaż aspartamu jest warta już 70 mln zł i rośnie dwucyfrowo. To wynik mody na unikanie cukru, ale tak, by nie pozbawiać konsumentów słodkiego smaku produktów. Producenci napojów, a także innej słodzonej żywności z niepokojem czekają więc na publikację Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). 14 lipca WHO razem z Agencją Badań nad Rakiem (IARC) opublikują wyniki badań dotyczących aspartamu i – jak doniosła Agencja Reutera – prawdopodobnie wpiszą ten słodzik na listę substancji potencjalnie rakotwórczych.

Pozostało 93% artykułu
Miesięczny limit darmowych artykułów został wyczerpany

Teraz 4 zł za tydzień dostępu!

Czytaj 46% taniej przez 4 miesiące

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Czytaj bez ograniczeń artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Przemysł spożywczy
Prezes polskiego giganta: Paczkę DecoMorreno można dziś traktować jak lokatę. To absurd
Przemysł spożywczy
Rumuńska sieć wchodzi do Polski. „Rynek polski jest podobny do rumuńskiego”
Przemysł spożywczy
Szczęśliwe zakończenie problemów kultowej cukierni z Warszawy
Przemysł spożywczy
Herbaty mrożone biją rekordy, ale kaucje straszą
Przemysł spożywczy
Reakcja Kraft Alkohole na artykuł „Rz” o nowym inwestorze Palikota: Jesteśmy wehikułem inwestycyjnym