Duża sieć włoskich restauracji wchodzi do Polski

L’Osteria obecna jest w ośmiu europejskich krajach, a latem uruchomi pierwszą w Polsce, w warszawskim Centrum Praskim Koneser. Planuje w pięć lat rozbudować sieć do dziesięciu lokali.

Publikacja: 12.04.2023 14:57

Duża sieć włoskich restauracji wchodzi do Polski

Foto: Adobe Stock

L'Osteria to niemal 160 restauracji w ośmiu krajach - Niemczech, Austrii, Szwajcarii, Anglii, Czechach, Holandii, Francji i Luksemburgu, które zatrudniają łącznie około 6,5 tys. pracowników. Ma ambitne plany co do polskiego rynku. Chce otworzyć dziesięć lokali w ciągu pięciu najbliższych lat.

Pierwsza L'Osteria została otwarta w Norymberdze w 1999 r. i szybko stała się dynamicznie rosnącą siecią w całych Niemczech, w 2011 r. ruszyła pierwsza w Austrii. Aktualnie L'Osteria to 158 restauracji, z czego w Niemczech działa 132. W 2022 roku sieć zajęła szóste miejsce wśród stu największych firm rynku restauracyjnego w rankingu przygotowywanym na Międzynarodowe Forum Gastronomiczne w Hamburgu.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego
Przemysł spożywczy
Drogie jajka na Wielkanoc? Amerykanie mają pomysł: malują jak pisanki kartofle i cebulę
Przemysł spożywczy
Hakerzy uderzyli w rosyjską wódkę. Stanęła produkcja i sprzedaż