Polska jest niemal samowystarczalna żywnościowo. Najlepszy wynik w UE

W produkcji siedmiu na dziewięć kategorii żywności Polska jest samowystarczalna. Wyjątki to tylko „ryby i owoce morza” oraz „tłuszcze roślinne”. To najlepszy wynik w całej Unii Europejskiej. Daleko za nami są Niemcy, Francja i Włochy.

Publikacja: 14.03.2023 03:00

Polska jest niemal samowystarczalna żywnościowo. Najlepszy wynik w UE

Foto: Adobe Stock

Pandemia Covid-19, a potem wybuch wojny w Ukrainie doprowadziły do silnego wzrostu cen żywności oraz obniżenia jej dostępności w wielu regionach świata. W tym kontekście zaczęło się pojawiać pytanie o bezpieczeństwo żywnościowe Polski.

Nie ma ideału, ale...

Pozostało 94% artykułu

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Przemysł spożywczy
Koniak do Chin luzem w kontenerach. Załoga w Cognac strajkuje
Przemysł spożywczy
Rosjanie skopiowali pomysł Donalda Trumpa. Nowa marka wódki na rynku
Przemysł spożywczy
Sposób na drogi nabiał? Nasłać prokuraturę. Takie rzeczy tylko w Rosji
Przemysł spożywczy
Cena masła. Ile może kosztować w święta? „Zbliżamy się do 10 zł”
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Przemysł spożywczy
Polacy szukają oszczędności, także w przypadku żywności