dr Witold Choiński: Schabowy droższy i z importu

Wieprzowina nie miała ostatnio dobrych lat w Polsce, w efekcie z eksportera staliśmy się jej importerem – mówi dr Witold Choiński, prezes zarządu Związku Polskie Mięso.

Publikacja: 20.10.2022 03:00

dr Witold Choiński, prezes zarządu Związku Polskie Mięso

dr Witold Choiński, prezes zarządu Związku Polskie Mięso

Foto: mat. pras.

Pogłowie trzody chlewnej w Polsce spadło w połowie 2022 r. do najniższego poziomu od 70 lat. Nic dziwnego, że przeciętna cena skupu trzody we wrześniu była o 77 proc. wyższa niż rok wcześniej. To zaskoczenie? Co się dzieje?

Nie ma zaskoczenia. Sytuacja na rynku trzody chlewnej jest zła od dość długiego czasu. Przez ostatnie trzy lata opłacalność produkcji wieprzowiny była bardzo niska, a właściwie w ogóle jej nie było.

Pozostało jeszcze 92% artykułu

99 zł za rok czytania RP.PL

O tym jak szybko zmienia się świat. Ameryka z nowym prezydentem. Chiny z własnymi rozwiązaniami AI. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, inspirujemy, analizujemy

Przemysł spożywczy
Producent popularnych lodów oskarża Unilever: Chcą nas uciszyć
Przemysł spożywczy
Japoński rząd uwalnia rezerwy ryżu. Ceny rosną dramatycznie, ryż znika ze sklepów
Przemysł spożywczy
Polska wódka zajmuje miejsce rosyjskiej
Przemysł spożywczy
Świetlana przyszłość kartonowej butelki. Może zwiększyć eksport wina z Francji
Przemysł spożywczy
Jeszcze więcej plastiku. Taka może być odpowiedź Coca-Coli na cła