dr Witold Choiński: Schabowy droższy i z importu

Wieprzowina nie miała ostatnio dobrych lat w Polsce, w efekcie z eksportera staliśmy się jej importerem – mówi dr Witold Choiński, prezes zarządu Związku Polskie Mięso.

Publikacja: 20.10.2022 03:00

dr Witold Choiński, prezes zarządu Związku Polskie Mięso

dr Witold Choiński, prezes zarządu Związku Polskie Mięso

Foto: mat. pras.

Pogłowie trzody chlewnej w Polsce spadło w połowie 2022 r. do najniższego poziomu od 70 lat. Nic dziwnego, że przeciętna cena skupu trzody we wrześniu była o 77 proc. wyższa niż rok wcześniej. To zaskoczenie? Co się dzieje?

Nie ma zaskoczenia. Sytuacja na rynku trzody chlewnej jest zła od dość długiego czasu. Przez ostatnie trzy lata opłacalność produkcji wieprzowiny była bardzo niska, a właściwie w ogóle jej nie było.

Pozostało jeszcze 92% artykułu

79 zł za rok czytania RP.PL

O tym jak szybko zmienia się świat. Ameryka z nowym prezydentem. Chiny z własnymi rozwiązaniami AI. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, inspirujemy, analizujemy

Przemysł spożywczy
Ceny kawy w rok się niemal podwoiły, a będzie jeszcze gorzej
Materiał Promocyjny
Przed wyjazdem na upragniony wypoczynek
Przemysł spożywczy
Bacardi przegrywa z Kubą walkę o Havana Club
Przemysł spożywczy
Owady w pieczywie mogą przestać być skandalem. Bruksela legalizuje larwy mącznika
Przemysł spożywczy
Jemy coraz więcej miodu, potrzebny import z Ukrainy. Dane Polskiej Izby Miodu
Przemysł spożywczy
Szampan mniej popularny na świecie, ale koniak nadal w modzie