Aktualizacja: 19.01.2025 17:19 Publikacja: 04.01.2022 15:01
Foto: Bloomberg
Wegańskie nuggetsy są robione z białka sojowego i innych roślin i zostały certyfikowane przez Vegan Society, organizację charytatywną promującą weganizm w Wielkiej Brytanii – informuje BBC. Burger King już kilka lat temu wprowadził do menu roślinnego burgera - Rebel Whopper, ale okazało się, że nie nadaje się on dla wegan, ponieważ był przyrządzany na tym samym grillu co mięso. W zeszłym roku powiła się kolejny burger wegański - Vegan Royale.
Rosną wszystkie sektory rynku gastronomicznego, choć najszybciej przybywa punktów mobilnych, jak np. food trucki. Ogółem liczba placówek zwiększyła się o ponad 4 tys., co oznacza najlepszy wynik od dekady.
Sieć kawiarni Starbucks zdecydowała się na diametralną zmianę reguł przyjmowania gości w swoich lokalach. Nie będzie już mowy o przesiadywaniu godzinami w kawiarniach i korzystaniu z toalety, bez kupienia czegokolwiek.
Upadek Manufaktury Piwa, Wódki i Wina staje się faktem. Do syndyka zgłosiło się już 400 wierzycieli spółki, reszta ma na to czas do 10 stycznia. Janusz Palikot upadek swojego alkoholowego imperium obserwuje z aresztu.
Branża mięsna podsumowała 2024 r. Nie było lekko. Producenci uginali się pod rosnącymi kosztami pracy, niestabilnością cen i kosztów energii. Mimo zawirowań rynkowych i trudnej sytuacji geopolitycznej polska branża mięsna trzyma się jednak mocno.
Łatwy w obsłudze, bezpieczny, uniwersalny. Taki powinien być dobry program księgowy i tym właśnie charakteryzuje się Mała Księgowość. Od wystawiania faktur, przez rozliczanie podatków i składek, po zarządzanie magazynem – wszystkie te zadania znacznie ułatwia nasz program.
Pasztet strasburski z kaczych lub gęsich wątróbek (foie gras) oraz łosoś zdominowały jadłospis podczas ostatnich świąt we Francji. Sprzedaż pasztetu w grudniu zwiększyła się o ponad 30 proc., łososia i pstrąga o ponad 10 proc., sprzedaż szampana i win musujących zmalała z kolei o 6 proc.
Dobry program księgowy to podstawa funkcjonowania biura rachunkowego. Jego podstawowym zadaniem jej ułatwienie i przyspieszenie pracy księgowych. Dzięki temu, że program wykonuje podstawowe, powtarzalne zadania, profesjonaliści mogą się skupić na bardziej skomplikowanych zadaniach, lub zaoferować swoje usługi większej liczbie klientów.
W dzisiejszych czasach dzielimy się swoimi sukcesami w internecie. To takie niefińskie. Kiedy dostałam pracę, poinformowałam o tym tylko najbliższych – mówi Laura Santoo, lektorka języka fińskiego na Uniwersytecie Gdańskim, która od ośmiu lat mieszka w Polsce.
Zdaniem ekspertów rok 2025 minie nam pod znakiem zjawiska, które nazwano „terapeutycznym lenistwem”. Na czym polega ten zyskujący popularność trend, który łączy generacje – od pokolenia Z przez milenialsów po pokolenie X?
Na sukces w budowaniu i rozwijaniu biznesu składa się wiele elementów. Ważna jest wytrwałość, determinacja i konsekwencja w dążeniu do celu. Firmie trzeba poświęcić bardzo dużo czasu, często trzeba dla niej z czegoś zrezygnować. Nie każdy jest na to gotowy – mówi Magdalena Mousson-Lestang, twórczyni biżuteryjnej marki Lilou, która zdobyła serca Polek.
Redakcja cenionego portalu podróżniczego Timeout opublikowała ranking najlepszych miast na świecie. Znalazło się w nim jedno z polskich miast. „To obecnie jedna z najbardziej ekscytujących metropolii w Europie” – zachwalają autorzy zestawiania.
Zegarki Omega Speedmaster nieodwracalnie związane z przestrzenią kosmiczną, to dzięki udziale w programach załogowych lotów kosmicznych NASA. Tegoroczna nowość Omegi to dowód, że słynna szwajcarska kontynuuje tę tradycję.
Zapowiedzi końca popularności mody na „cichy luksus” okazały się przedwczesne. Udowadniają to wyniki włoskiej marki Brunello Cucinelli, która mimo spowolnienia na rynku dóbr luksusowych radzi sobie znakomicie.
Luksusowym hotelom nie wystarcza już oferowanie klientom i klientkom eleganckich apartamentów, kompleksowych zabiegów spa czy wyjątkowych doznań kulinarnych. Przed najsilniejszymi markami hotelowymi otwiera się cały wachlarz nowych możliwości zarabiania.
Eksperci zajmujący się rynkiem pracy dostrzegają nowe zjawisko, które zaczyna się rozprzestrzeniać wśród pracowników. Młodzi pracownicy korporacji zaczynają zmieniać styl pracy, co potencjalnie może być niekorzystne dla firmy. Na czym polega „soft quitting”?
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas