Kończący się rok nie był dobry dla rynków żywności. Indeks światowych cen żywności wyznaczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) rósł niemal nieprzerwanie i zbliżył się do historycznego rekordu, być może nawet w grudniu go pobił, tego dowiemy się na początku stycznia. Dlaczego żywność tak drożała?
Rzeczywiście indeks FAO jest bardzo blisko historycznego maksimum, które zostało odnotowane w lutym 2011 r. I jest całkiem wysokie prawdopodobieństwo, że w grudniu przebiliśmy ten poziom. Aby tak się stało, indeks musiał wzrosnąć o 2,4 proc. w stosunku do listopada, takie wzrosty obserwowaliśmy w zeszłym roku, więc rekord jest jak najbardziej możliwy. Ubiegłoroczne wzrosty cen dotyczyły bardzo szerokiego wachlarza surowców rolnych. Indeks FAO uwzględnia pięć głównych kategorii, czyli mięso, produkty mleczne, zboża, olej roślinny i cukier. W każdym przypadku przyczyny wzrostu cen są nieco inne.