Rośnie eksport polskiej żywności do Afryki

W tym roku ma szanse paść rekord w naszym eksporcie rolno-spożywczym. Znaczący udział mogą mieć w tym państwa afrykańskie.

Publikacja: 04.03.2015 21:00

Według Departamentu Współpracy Dwustronnej w resorcie gospodarki największe szanse zbytu na rynkach

Według Departamentu Współpracy Dwustronnej w resorcie gospodarki największe szanse zbytu na rynkach alternatywnych mają polskie jabłka. Zwłaszcza w Chinach, Indiach, Indonezji, Algierii, Egipcie, Maroku, Emiratach, Turcji, Kanadzie, USA, Chorwacji i Serbii.

Foto: Bloomberg

– Jeżeli nie wydarzy się nic złego z gospodarką światową i urodzajem, to w tym roku eksport rolno-spożywczy z Polski może nieznacznie pójść w górę – mówi „Rzeczpospolitej" Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Gdyby prognoza ta się sprawdziła, po raz kolejny padłby rekord w zagranicznej sprzedaży naszej żywności i produktów rolniczych. Najwyższy w historii był już w 2014 roku. Sięgnął 21,4 mld euro i był o 4,5 proc. wyższy niż rok wcześniej.

Pozostało jeszcze 92% artykułu

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 19 zł kwartalnie!
Przemysł spożywczy
Amerykański gigant inwestuje w Polsce w nowoczesną produkcję czekolady
Przemysł spożywczy
Branża mięsna czeka na otwarcie rynków azjatyckich
Przemysł spożywczy
Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych sprzeda tysiąc ton masła. To cios w wysokie ceny
Przemysł spożywczy
Kreml walczy z pijaństwem. Drożeje wódka i nie tylko
Materiał Promocyjny
W domu i poza domem szybki internet i telewizja z Play
Przemysł spożywczy
Królewiec wprowadza kartki na żywność, ale nie dla wszystkich
Materiał Promocyjny
„Nowy finansowy ja” w nowym roku