Rośnie eksport polskiej żywności do Afryki

W tym roku ma szanse paść rekord w naszym eksporcie rolno-spożywczym. Znaczący udział mogą mieć w tym państwa afrykańskie.

Publikacja: 04.03.2015 21:00

Według Departamentu Współpracy Dwustronnej w resorcie gospodarki największe szanse zbytu na rynkach

Według Departamentu Współpracy Dwustronnej w resorcie gospodarki największe szanse zbytu na rynkach alternatywnych mają polskie jabłka. Zwłaszcza w Chinach, Indiach, Indonezji, Algierii, Egipcie, Maroku, Emiratach, Turcji, Kanadzie, USA, Chorwacji i Serbii.

Foto: Bloomberg

– Jeżeli nie wydarzy się nic złego z gospodarką światową i urodzajem, to w tym roku eksport rolno-spożywczy z Polski może nieznacznie pójść w górę – mówi „Rzeczpospolitej" Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Gdyby prognoza ta się sprawdziła, po raz kolejny padłby rekord w zagranicznej sprzedaży naszej żywności i produktów rolniczych. Najwyższy w historii był już w 2014 roku. Sięgnął 21,4 mld euro i był o 4,5 proc. wyższy niż rok wcześniej.

Pozostało jeszcze 92% artykułu

Tylko 99 zł za rok czytania.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję? - możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Przemysł spożywczy
W tym i w przyszłym roku mniej kawy z Brazylii
Przemysł spożywczy
Kakao będzie drożeć jeszcze latami. Miliardowe inwestycje nie zwrócą się szybko
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego