Oto najzdrowsze orzechy świata. Które są na pierwszym miejscu?

Kupując orzechy kierujemy się ceną i smakiem. Te najzdrowsze są i drogie, i smaczne.

Aktualizacja: 17.10.2019 16:36 Publikacja: 17.10.2019 16:28

Oto najzdrowsze orzechy świata. Które są na pierwszym miejscu?

Foto: Adobe Stock

Orzechy zawierają dużą ilość potasu, magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, selenu, manganu, molibdenu, niklu, kobaltu, witamin B1, B2, PP, E, kwasów tłuszczowych, w tym Omega-3. U ludzi jedzących regularnie orzechy spada ryzyko wystąpienia niewydolności wieńcowej, a także zmniejsza się stężenie cholesterolu we krwi. Orzechy są też zalecane dla osób z cukrzycą.

„Orzechy należy spożywać raz lub dwa razy w tygodniu, w małych porcjach (około 35 gramów). (…) Zaleca się stosowanie orzechów z produktami mlecznymi lub kwaśnymi, potrawami mięsnymi, owsiankami lub deserami” - przypomina Rospotrebnadzor, rosyjska inspekcja konsumencka, która przygotowała listę najzdrowszych orzechów.

79 zł za rok czytania RP.PL

O tym jak szybko zmienia się świat. Ameryka z nowym prezydentem. Chiny z własnymi rozwiązaniami AI. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, inspirujemy, analizujemy

Przemysł spożywczy
Ceny kawy w rok się niemal podwoiły, a będzie jeszcze gorzej
Materiał Promocyjny
Koszty leczenia w przypadku urazów na stoku potrafią poważnie zaskoczyć
Przemysł spożywczy
Bacardi przegrywa z Kubą walkę o Havana Club
Przemysł spożywczy
Owady w pieczywie mogą przestać być skandalem. Bruksela legalizuje larwy mącznika
Przemysł spożywczy
Jemy coraz więcej miodu, potrzebny import z Ukrainy. Dane Polskiej Izby Miodu
Przemysł spożywczy
Szampan mniej popularny na świecie, ale koniak nadal w modzie