Decyzja PKW w sprawie sprawozdania finansowego PiS. Oświadczenie Sylwestra Marciniaka

Państwowa Komisja Wyborcza zbiera się, by kolejny raz przeanalizować wydatki PiS-u przed wyborami parlamentarnymi w 2023 r. Partia Jarosława Kaczyńskiego może stracić część subwencji i dotacji. Oświadczenie wygłosił przewodniczący PKW Sylwester Marciniak. Z nieoficjalnych informacji "Rzeczpospolitej" wynika, że PKW zarzuci komitetowi wyborczemu PiS nieprawidłowości w finansowaniu kampanii wyborczej przed wyborami parlamentarnymi w 2023 roku kwestionując wydatki w wysokości 3,6 mln zł.

Aktualizacja: 29.08.2024 16:04 Publikacja: 29.08.2024 10:20

Przewodniczący Państwowej Komisji Wyborczej Sylwester Marciniak

Foto: PAP/Paweł Supernak

zew

Państwowa Komisja Wyborcza ma wydać w czwartek decyzję w sprawie sprawozdania finansowego komitetu wyborczego Prawa i Sprawiedliwości. Jeśli legalność wydatków zostanie zakwestionowana, partii kierowanej przez byłego premiera Jarosława Kaczyńskiego grozi utrata części subwencji oraz dotacji.

Sprawozdanie finansowe PiS. Partii Jarosława Kaczyńskiego grozi kara

PKW zbierze się o godz. 10:30, by jeszcze raz poddać analizie wydatki PiS-u przed wyborami parlamentarnymi w 2023 r. Jeśli na Prawo i Sprawiedliwość zostałaby nałożona najwyższa możliwa kara, partia straciłaby 75 proc. z 26-milionowej subwencji. Ostatnie posiedzenie w tej sprawie odbyło się 31 lipca, ale zostało odroczone - PKW chciała zwrócić się o dodatkowe informacje do Rządowego Centrum Legislacji (RCL) oraz Naukowej i Akademickiej Sieci Komputerowej (NASK). O wątpliwościach dotyczących finansowania kampanii wyborczej Prawa i Sprawiedliwości w 2023 r. Państwową Komisję Wyborczą zawiadomiło m.in. kierowane przez senatora KO Adama Bodnara Ministerstwo Sprawiedliwości.

Dariusz Lasocki: Mam poczucie, że PKW odrzuci sprawozdanie PiS

Zgodnie z przepisami, sprawozdanie finansowe musi zostać odrzucone, jeśli środki pozyskane lub wydane z naruszeniem przepisów przekraczają 1 proc. wszystkich środków komitetu wyborczego. Partia polityczna może wnieść do Sądu Najwyższego skargę na postanowienie PKW. Od późniejszej decyzji Sądu Najwyższego odwołanie nie przysługuje.

Decyzja PKW w sprawie sprawozdania PiS. Nieoficjalne doniesienia

Polska Agencja Prasowa podała po godz. 14:00, że według jej informacji PKW zarzuci komitetowi wyborczemu PiS nieprawidłowości w finansowaniu kampanii wyborczej przed wyborami parlamentarnymi w 2023 roku. Agencja zastrzegła, że uchwała w tej sprawie nie została jeszcze przyjęta. Według PAP, PKW zakwestionowała w sprawozdaniu PiS wydatki na kwotę 3,6 mln zł. Z informacji „Rzeczpospolitej” wynika, że decyzja została przegłosowana.

Oświadczenie przewodniczącego PKW Sylwestra Marciniaka

Przed posiedzeniem Państwowej Komisji Wyborczej oświadczenie wygłosił jej przewodniczący Sylwester Marciniak.  - Nie ma wyborów, a PKW w ogniu medialnym – powiedział na spotkaniu z dziennikarzami. - Zapowiada się bardzo gorący dzień i to nie tylko ze względu na temperaturę. Za 15 minut rozpocznie się kolejne posiedzenie Państwowej Komisji Wyborczej mające na celu rozpoznanie sprawozdań finansowych komitetów wyborczych uczestniczących w wyborach do Sejmu i Senatu 15 października 2023 roku – oświadczył.

Minister w rządzie Donalda Tuska: PiS powinien stracić całą subwencję

Marciniak zaznaczył, że zgodnie z przepisami Kodeksu wyborczego Państwowa Komisja Wyborcza powinna w terminie sześciu miesięcy od dnia złożenia sprawozdania finansowego rozpoznać te sprawozdania. Podkreślił, że gdyby komitet wyborczy partii politycznej nie złożył sprawozdania w terminie trzech miesięcy, to nie przysługiwałoby mu prawo do dotacji czy subwencji, a partia mogłaby nawet zostać wykreślona z ewidencji partii politycznych.

Subwencje partyjne

PAP

Przewodniczący Państwowej Komisji Wyborczej przypomniał, że na posiedzeniu 11 lipca "nie było decyzji co do przyjęcia czy też odrzucenia sprawozdania, a jedynie podjęto decyzję o odroczeniu i zwróceniu się do trzech organów państwowych". - Na kolejnym posiedzeniu 31 lipca rozpoznano większość sprawozdań finansowych, jednakże w stosunku do jednego komitetu wyborczego podjęto kolejną decyzję o odroczeniu decyzji, mimo że także z punktu widzenia pozostałych komitetów wyborczych istotne było rozpoznanie wszystkich sprawozdań finansowych - dodał.

Marcin Mastalerek: Takiego robaczka, jak ja, Kaczyński nawet by nie zdeptał

Przewodniczący PKW: może być sprawiedliwe rozstrzygnięcie, niezgodne z prawem

- W efekcie zostaliśmy, jako Państwowa Komisja Wyborcza, jako Krajowe Biuro Wyborcze, zasypani pismami, gdyż każde ministerstwo i każdy poseł czy europoseł poczuł się zobowiązany do przesłania pism, liczących często kilkadziesiąt stron - mówił - Nie ma dnia, aby nie wpłynęło kolejne pismo, nawet dzisiaj w nocy - zaznaczył.

- Wszyscy tutaj zgromadzeni orientują się, że chodzi o sprawozdanie finansowe komitetu wyborczego Prawa i Sprawiedliwości. Idealna byłaby sytuacja, gdyby - parafrazując nazwę komitetu - można byłoby rozstrzygnąć sprawę nie tylko zgodnie z prawem, ale i sprawiedliwie. Istnieje jednak także możliwość, że będzie sprawiedliwe rozstrzygnięcie, aczkolwiek niezgodne z prawem, czy wręcz niesprawiedliwe - oświadczył przewodniczący Państwowej Komisji Wyborczej.

Poseł PiS przyznaje: Zawiedliśmy i powinniśmy się zmienić

Marciniak podkreślił, że rozstrzygnięcia Państwowej Komisji Wyborczej zapadają większością głosów w głosowaniu jawnym. W przypadku równej liczby głosów nie decyduje głos przewodniczącego. - Mam nadzieję, że członkowie Państwowej Komisji Wyborczej mają świadomość, że ich decyzja będzie miała olbrzymi wpływ na stan demokracji w Polsce, gdyż decydują nie tylko o wysokości dotacji, ale też i o pozbawieniu w całości subwencji partii politycznych - powiedział.

Sylwester Marciniak wyraził nadzieję, że posiedzenie nie będzie trwało tak długo, jak poprzednim razem i że decyzja zostanie podjęta w ciągu kilku godzin. - I wówczas będziemy mogli państwu przedstawić nie tylko rozstrzygnięcie, ale również motywy rozstrzygnięcia i odpowiedzieć na poszczególne pytania - dodał.

Sprawozdanie finansowe PiS. Partii Jarosława Kaczyńskiego grozi kara

Polityka
Sondaż: Czy, zdaniem Polaków, PiS może wrócić do władzy po wyborach?
Polityka
Sondaż: KO na czele, jedna partia traci najwięcej
Polityka
W PiS kryzys, ale i Schadenfreude. Donald Tusk ogłasza "demokrację walczącą"