„Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna”: Czulent, chałka i kieszenie Hamana

Wystawa o żydowskiej kuchni w Muzeum POLIN to nie tylko zaproszenie do odkrywania bogactwa jej smaków, ale wielowątkowa opowieść o żydowskiej kulturze, historii, zwyczajach.

Publikacja: 26.08.2022 17:00

„Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna”: Czulent, chałka i kieszenie Hamana

Foto: MACIEK JAZWIECKI

Takiej ekspozycji, jak „Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna”, jeszcze nie było. Można odbierać ją na wielu poziomach. Po pierwsze, poznać jej tajniki i przepisy. Bo czy wiecie państwo, czym np. jest legendarny czulent i jak go przygotować? Czulent to potrawa zwyczajowo szykowana w piątek przed szabatem z koszernej wołowiny, fasoli, ziemniaków, kaszy jęczmiennej, cebuli, czosnku. Jej tradycje mają długą historię. Na nagraniu wideo Michael Wex, autor książek o języku jidysz i kulturze kulinarnej, zdradza, że najwcześniejszy opis czulentu pochodzi z książki z 1260 r. A przy okazji mówi, że każda żydowska społeczność ma swoją jego wersję.

Pozostało jeszcze 86% artykułu

99 zł za rok czytania RP.PL

O tym jak szybko zmienia się świat. Ameryka z nowym prezydentem. Chiny z własnymi rozwiązaniami AI. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, inspirujemy, analizujemy

Plus Minus
Podcast „Posłuchaj Plus Minus”. Kto decyduje o naszych wyborach?
Plus Minus
„Przy stoliku w Czytelniku”: Gdzie się podziały tamte stoliki
Plus Minus
„The New Yorker. Biografia pisma, które zmieniło Amerykę”: Historia pewnego czasopisma
Plus Minus
„Bug z tobą”: Więcej niż zachwyt mieszczucha wsią
Plus Minus
„Trzy czwarte”: Tylko radość jest czysta