Dieta sposobem na płodność

Kobiety stosujące dietę śródziemnomorską mają większe szanse zajścia w ciążę - przekonują Holendrzy

Publikacja: 22.03.2010 19:28

fot. The Gifted Photographe

fot. The Gifted Photographe

Foto: Flickr

Jedz dużo warzyw, ryb, stosuj roślinne tłuszcze - radzą naukowcy kobietom, które poddają się leczeniu niepłodności. Badania przeprowadzone wśród 161 par, które przechodziły podobną terapię wskazują, że popularna dieta śródziemnomorska zwiększa szansę na posiadanie własnego potomstwa aż o 40 proc. Wyniki badań publikuje „Fertility and Sterility”.

Zespół dr Regine Steegers-Theunissen z Uniwersytetu Erazma zaprosił do badań pary starające się o dziecko i poddawane leczeniu w uniwersyteckim Centrum Medycznym. Dwie trzecie spośród nich skorzystało z zapłodnienia metodą in vitro (IVF). Reszta musiała skorzystać z bardziej zaawansowanej metody zapłodnienia pozaustrojowego - tzw. ICSI. Sposób ten stosuje się, gdy badania wskazują na gorszą jakość nasienia mężczyzny. Przed przystąpieniem do leczenia, pary musiały dość dokładnie opisać swoje zwyczaj żywieniowe w ostatnich miesiącach.

Po zakończeniu procedury in vitro naukowcy ocenili, w jaki sposób dieta zadeklarowana w ankietach przekładała się na efekty w postaci ciąży.

U kobiet, które stosowały dietę śródziemnomorską prawdopodobieństwo sukcesu (czyli ciąży po zapłodnieniu in vitro) wynosiło ok. 30 proc. U pań nie przywiązujących takiej wagi do właściwego sposobu żywienia prawdopodobieństwo zajścia w ciążę sięgało ok. 25 proc. Naukowcy wzięli w tych wyliczeniach pod uwagę również inne czynniki, takie jak wiek, ciężar ciała oraz nałogi - picie i palenie.

Zespół dr Steegers-Theunissen nie zdążył jednak ocenić wpływu diety na ostateczny sukces - czyli narodziny dziecka. - To kolejny krok - tłumaczy badaczka.

Nie jest też jasne, dlaczego dieta wpływa aż tak bardzo na skuteczność procedury IVF. Zawarte w produktach kojarzących się z dietą śródziemnomorską kwasy omega-6 regulują gospodarkę hormonalną kobiet i wpływają pośrednio na owulację - próbują tłumaczyć to Holendrzy. U pań stosujących ten zdrowy sposób odżywiania wykryto również wysoki poziom witaminy B6, które według wcześniejszych badań podnosi szanse poczęcia. Dieta jest wreszcie elementem stylu życia i osoby stosujące się do zdrowych nawyków żywieniowych prawdopodobnie generalnie przywiązują większą wagę do potrzeb swojego ciała.

Jedz dużo warzyw, ryb, stosuj roślinne tłuszcze - radzą naukowcy kobietom, które poddają się leczeniu niepłodności. Badania przeprowadzone wśród 161 par, które przechodziły podobną terapię wskazują, że popularna dieta śródziemnomorska zwiększa szansę na posiadanie własnego potomstwa aż o 40 proc. Wyniki badań publikuje „Fertility and Sterility”.

Zespół dr Regine Steegers-Theunissen z Uniwersytetu Erazma zaprosił do badań pary starające się o dziecko i poddawane leczeniu w uniwersyteckim Centrum Medycznym. Dwie trzecie spośród nich skorzystało z zapłodnienia metodą in vitro (IVF). Reszta musiała skorzystać z bardziej zaawansowanej metody zapłodnienia pozaustrojowego - tzw. ICSI. Sposób ten stosuje się, gdy badania wskazują na gorszą jakość nasienia mężczyzny. Przed przystąpieniem do leczenia, pary musiały dość dokładnie opisać swoje zwyczaj żywieniowe w ostatnich miesiącach.

Nauka
Zaskakujący eksperyment z dzikimi rybami. „Tak, jakby one nas studiowały, a nie odwrotnie”
Nauka
Wilki same się udomowiły? Ciekawy wynik matematycznej symulacji
Nauka
Zaskakujące odkrycie dotyczące jądra Ziemi. Co dzieje się w środku planety?
Nauka
"Ogromne konsekwencje" decyzji Donalda Trumpa. Wstrzymane badania nad HIV i malarią
Materiał Promocyjny
Współpraca na Bałtyku kluczem do bezpieczeństwa energetycznego
Nauka
Naukowcy: Olbrzymi podwodny wulkan może wybuchnąć przed końcem 2025 roku
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń