Michał Korkosz, czyli Rozkoszny jest jedną z najbardziej znanych i lubianych postaci polskiej sceny kulinarnej i już wielokrotnie udowadniał, że jest wirtuozem kuchni i potrafi porwać za sobą tłumy smakoszy.
Michał Korkosz niezależny i kreatywny
Tym razem świętuje kolejny zagraniczny sukces. Jego ostatnia książka „Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują” wydana za oceanem pod tytułem „Polish’d: Modern Vegetarian Cooking from Global Poland” została uznana za Najlepszą Książkę Kulinarną Roku 2023 i otrzymała prestiżową amerykańską Nagrodę Foreword Indies.
Czytaj więcej
Rozpoczęło się Narodowe Czytanie 2024. W tym roku lekturą będzie „Kordian” Juliusza Słowackiego, a finał akcji odbędzie się 7 września. Dramat jest intrygującym świadectwem historii Polski i Watykanu, a także współczesności.
Nagroda Foreword Indies Book wiąże się z misją odkrywania i recenzowania najlepszych książek wydawców niezależnych, co roku od prawie 20 lat nagradza książki wydawnictw, których autorzy publikują jedne z najbardziej innowacyjnych, kreatywnych i pięknych książek.
Korkosz i pierwsza zwycięska książka z Polski
Co roku zgłaszane są tysiące książek, a w procesie oceniania bierze udział ponad 100 bibliotekarzy i księgarzy, zawężając grupę finalistów w 55 kategoriach do trzech zwycięzców, przyznając im brązowy, srebrny i złoty medal. „Nowe Rozkoszne” otrzymało najwyższą notę w kategorii kulinarnej, będąc pierwszą polską książką kucharską w historii, która została tak wysoko wyróżniona