Duma na talerzu

Kilka dni temu miałam przyjemność zjedzenia kolacji z jedną z najbardziej wpływowych dziennikarek kulinarnych Włoch, zaproszoną do Warszawy przez biuro promocji stolicy.

Aktualizacja: 03.11.2016 19:16 Publikacja: 03.11.2016 18:27

Mała Polana Smaków

Mała Polana Smaków

Foto: materiały prasowe

Czarująca postać, bogate doświadczenie w podróżach po najlepszych światowych restauracjach, duża wiedza o przedmiocie. I ciepła, otwarta osobowość. Wieczór nie mógł się zacząć milej. Aż zaskakujące pytanie przecięło atmosferę jak lodowe ostrze: „Dlaczego wstydzicie się polskiej kuchni?". Przez chwilę czas stanął w miejscu. Toż jak to? Wspaniały pomysł na promowanie miasta, wysiłek organizacyjny, szczegółowo przygotowany plan zwiedzania – i tak bolesny komentarz?

Konsternacja ustąpiła dociekliwości. Trudno nie przyznać pytającej racji, gdyż większość zaprezentowanych w trakcie wycieczki miejsc mogłaby się znajdować w niemal dowolnym miejscu na świecie. Dobra stekownia? Gdzie takich nie ma. Odmiany kuchni fusion, kryjące się często pod dobrze brzmiącym kryptonimem kuchni autorskiej? Tysiące podobnych w niemal wszystkich stolicach świata. Fantastyczną nową gastrowiniarnię pokochała za wybór win naturalnych i to o tym będzie pamiętać.

Pozostało jeszcze 92% artykułu

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Kultura
Kobiety zmieniają zasady gry. Wystartowała trzecia edycja Herstory
Kultura
Komandos angielskiej sztuki w Łodzi. Wystawa „St Ives i gdzie indziej”
Kultura
Podcast „Rzecz o książkach”: „Maestro. Piękna gra Rogera Federera", biografia tenisowego asa w dużej intymności
Kultura
Podcast „Rzecz o książkach”: Rebecca Makkai o słodko-gorzkim dzieciństwie w Ameryce
Materiał Promocyjny
O przyszłości klimatu z ekspertami i biznesem. Przed nami Forum Ekologiczne
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń