Duma na talerzu

Kilka dni temu miałam przyjemność zjedzenia kolacji z jedną z najbardziej wpływowych dziennikarek kulinarnych Włoch, zaproszoną do Warszawy przez biuro promocji stolicy.

Aktualizacja: 03.11.2016 19:16 Publikacja: 03.11.2016 18:27

Mała Polana Smaków

Mała Polana Smaków

Foto: materiały prasowe

Czarująca postać, bogate doświadczenie w podróżach po najlepszych światowych restauracjach, duża wiedza o przedmiocie. I ciepła, otwarta osobowość. Wieczór nie mógł się zacząć milej. Aż zaskakujące pytanie przecięło atmosferę jak lodowe ostrze: „Dlaczego wstydzicie się polskiej kuchni?". Przez chwilę czas stanął w miejscu. Toż jak to? Wspaniały pomysł na promowanie miasta, wysiłek organizacyjny, szczegółowo przygotowany plan zwiedzania – i tak bolesny komentarz?

Konsternacja ustąpiła dociekliwości. Trudno nie przyznać pytającej racji, gdyż większość zaprezentowanych w trakcie wycieczki miejsc mogłaby się znajdować w niemal dowolnym miejscu na świecie. Dobra stekownia? Gdzie takich nie ma. Odmiany kuchni fusion, kryjące się często pod dobrze brzmiącym kryptonimem kuchni autorskiej? Tysiące podobnych w niemal wszystkich stolicach świata. Fantastyczną nową gastrowiniarnię pokochała za wybór win naturalnych i to o tym będzie pamiętać.

Pozostało jeszcze 92% artykułu

79 zł za rok czytania RP.PL

O tym jak szybko zmienia się świat. Ameryka z nowym prezydentem. Chiny z własnymi rozwiązaniami AI. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, inspirujemy, analizujemy

Kultura
Agnieszka Lajus dyrektorką Muzeum Narodowego w Warszawie
Materiał Promocyjny
Gospodarka natychmiastowości to wyzwanie i szansa
Kultura
Europejskie Stolice Kultury 2025: Chemnitz i Nova Gorica – Gorycja
Kultura
Współpraca OmenaArt Foundation z Tate i Sotheby’s
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Co nowego w kinach?
Kultura
Polsko-brytyjski sezon kulturalny. Szereg wydarzeń w obu krajach
Materiał Promocyjny
Wystartowały tegoroczne ferie zimowe