Jak smakuje karnawał?

Może karnawał nie jest już jak kiedyś świętowaniem bez żadnych hamulców, niepohamowanym jedzeniem, piciem i folgowaniem sobie, ale ciągle przecież to doskonały pretekst do zabawy. Większość karnawałowych potraw łączy się z jego finałem, ale już teraz można sprawdzić, jak smakują, a przy okazji zrobić sobie podróż dookoła świata.

Aktualizacja: 24.02.2017 13:40 Publikacja: 23.02.2017 23:01

W King Cake ukryta jest figurka Jezusa.

W King Cake ukryta jest figurka Jezusa.

Foto: 123RF

Wenecja, która ze swoimi maskami jest dla wielu synonimem karnawału, smakuje weneckimi pączkami, czyli fritole veneziane. Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca natomiast swoje ulubione słodkości karnawałowe – to malutkie kuleczki z ciasta drożdżowego, smażone na głębokim oleju. Podaje się je w formie wysokich piramid, posypane cukrem pudrem.

Hiszpanie maja swoje churrosy, czyli podłużne ciasteczka z zaparzanego ciasta, które je się z gorącą, gęstą czekoladą. To, jak się je robi, można w ten weekend zobaczyć w warszawskim Bazarze Kocha, doskonałe znajdziecie też w dowodzonej przez Mariusza Wołosiewicza Sobremesie.

79 zł za rok czytania RP.PL

O tym jak szybko zmienia się świat. Ameryka z nowym prezydentem. Chiny z własnymi rozwiązaniami AI. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, inspirujemy, analizujemy

Kultura
Podcast „Rzecz o książkach”: Przyszłość jest dziś – twórczość Janusza A. Zajdla
Materiał Promocyjny
Koszty leczenia w przypadku urazów na stoku potrafią poważnie zaskoczyć
Kultura
Aldona Machnowska-Góra: Piotr Gliński opóźnił budowę hali widowiskowej w stolicy
Kultura
Agnieszka Lajus dyrektorką Muzeum Narodowego w Warszawie
Kultura
Europejskie Stolice Kultury 2025: Chemnitz i Nova Gorica – Gorycja
Kultura
Współpraca OmenaArt Foundation z Tate i Sotheby’s