Aktualizacja: 22.11.2024 02:28 Publikacja: 30.11.2022 16:54
Foto: Adobe Stock
Popularne są też dania polskie, zwłaszcza schabowy, rosół i pierogi, ale najszybciej na popularności zyskują kuchnie arabska czy indyjska – wynika z raportu Food Trendy serwisu Pyszne.pl, lidera rynku dostaw, współpracującego z 13 tys. lokali.
Realia się zmieniają, ceny ostro rosną. We wrześniu 2021 r. średnia cena pizzy to 33 zł, w 2022 roku już 39 zł, co oznacza 18 proc. wzrost. Odpowiedzią na rosnące ceny mięsa są też dania wegetariańskie i wegańskie, które zyskują na popularności. W 2022 r. było to już 17 proc. zamówień na Pyszne.pl.
Od 20 listopada br. w restauracjach McDonald’s dostępny jest burger drwala. Popularna kanapka sprzedawana jest tylko w sezonie jesienno-zimowym, a jej wprowadzeniu z reguły towarzyszy przemyślana akcja marketingowa.
Jeszcze w marcu za minimalne wynagrodzenie można było kupić w restauracji średnio 128 kotletów schabowych, we wrześniu - już 124. Ceny w gastronomii rosną szybciej niż wynosi wskaźnik inflacji. Najbardziej odczuwają to osoby lepiej zarabiające.
Amerykańska sieć restauracji TGI Fridays (Thank God it's Friday!) złożyła wniosek o ochronę przed bankructwem. Firma w oświadczeniu poinformowała, że głównym powodem problemów finansowych były skutki pandemii Covid-19 i że wniosek pozwoli jej na „zbadanie strategicznych alternatyw w celu zapewnienia długoterminowej trwałości marki”.
Starbucks przywraca ręcznie wypisywane imiona markerem na kubkach oraz stacje samoobsługowe z cukrem i śmietanką, by odzyskać klientów – informuje CNN.
Europejczycy są coraz bardziej przekonani, że mogą wpłynąć na ochronę klimatu poprzez zmianę codziennych nawyków
Liczba osób zakażonych bakterią E. coli powiązana z restauracjami McDonald's wzrosła z 49 do 75, poinformowała Agencja ds. Żywności i Leków USA. Zawiniła prawdopodobnie cebula, ale badana jest też wołowina.
W tegorocznej edycji międzynarodowego konkursu Restaurant & Bar Design Awards, w którym nagradzane są najlepiej zaprojektowane lokale gastronomiczne z całego świata, wyróżnienie zdobyła kawiarnia „Woda” z Bydgoszczy.
W gronie najlepszych szefów kuchni na świecie znalazło się czworo reprezentantów Polski – tak wyglądają wyniki tegorocznej edycji konkursu The Best Chef Awards 2024. Kto z Polaków i Polek zdobył wyróżnienie?
Jeszcze w marcu za minimalne wynagrodzenie można było kupić w restauracji średnio 128 kotletów schabowych, we wrześniu - już 124. Ceny w gastronomii rosną szybciej niż wynosi wskaźnik inflacji. Najbardziej odczuwają to osoby lepiej zarabiające.
Amerykańska sieć restauracji TGI Fridays (Thank God it's Friday!) złożyła wniosek o ochronę przed bankructwem. Firma w oświadczeniu poinformowała, że głównym powodem problemów finansowych były skutki pandemii Covid-19 i że wniosek pozwoli jej na „zbadanie strategicznych alternatyw w celu zapewnienia długoterminowej trwałości marki”.
Kopenhaska Noma, uznawana przez wielu ekspertów za najlepszą restaurację na świecie, w ostatnich latach przechodziła spore przemiany. Jej twórca, duński szef kuchni René Redzepi, zdradził, jaki los czeka słynny lokal, który zdobył trzy gwiazdki Michelin.
Liczba osób zakażonych bakterią E. coli powiązana z restauracjami McDonald's wzrosła z 49 do 75, poinformowała Agencja ds. Żywności i Leków USA. Zawiniła prawdopodobnie cebula, ale badana jest też wołowina.
Właściciele restauracji w Toskanii we Włoszech zrezygnowali z przyznanej im gwiazdki w przewodniku kulinarnym Michelin. To nie pierwszy taki przypadek. Dlaczego restauratorzy nie chcą wyróżnień, które uchodzą za jedne z najbardziej prestiżowych nagród w świecie gastronomii?
Znamy wyniki cenionego konkursu World Culinary Awards 2024. Na liście najlepszych restauracji na świecie znalazły się dwa lokale z Polski.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas