Rewolucja w kuchni. Co teraz kupują i jedzą w domach Polacy

Odżywiamy się coraz zdrowiej? Tak wynika z danych, które pokazują spadek zakupów produktów żywnościowych mniej korzystnych dla zdrowia.

Publikacja: 25.08.2022 22:00

Rewolucja w kuchni. Co teraz kupują i jedzą w domach Polacy

Foto: Adobe Stock

Z okazji przypadającego 25 sierpnia Dnia Polskiej Żywności, który ma na celu promocję krajowych producentów żywności i artykułów spożywczych, eksperci sektora agro ING Banku Śląskiego sprawdzili, co kupują i jedzą w domach Polacy i jak to się zmieniło w okresie od 2004 do 2021 r. Oparli się na danych Głównego Urzędu Statystycznego dotyczących spożycia artykułów żywnościowych w gospodarstwach domowych.

Co się zmieniło

Pozostało jeszcze 92% artykułu

119 zł za rok czytania RP.PL

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Przemysł spożywczy
Bacardi przegrywa z Kubą walkę o Havana Club
Materiał Promocyjny
Gospodarka natychmiastowości to wyzwanie i szansa
Przemysł spożywczy
Owady w pieczywie mogą przestać być skandalem. Bruksela legalizuje larwy mącznika
Przemysł spożywczy
Jemy coraz więcej miodu, potrzebny import z Ukrainy. Dane Polskiej Izby Miodu
Przemysł spożywczy
Szampan mniej popularny na świecie, ale koniak nadal w modzie
Materiał Promocyjny
Suzuki Vitara i S-Cross w specjalnie obniżonych cenach. Odbiór od ręki
Przemysł spożywczy
Kolejne trunki w wersji bezalkoholowej?
Materiał Promocyjny
Wojażer daje spokój na stoku