Jak wynika z najnowszego raportu firmy analitycznej PMR rynek rozpoczął proces odbudowy po drastycznym spadku wartości o około jedną trzecią w 2020 r., ale jego wartość nie powróciła do poziomu sprzed pandemii. Firma PMR wskazuje, że proces odbudowy spowolniły restrykcje związane z pandemią oraz powolny powrót części aspektów życia społecznego i ruchu turystycznego. Co więcej, obecnie branża HoReCa (hotele, restauracje, catering) stoi przed wyzwaniem.
– Wzrost cen jest i będzie w nadchodzących latach jednym z kluczowych wyzwań dla rynku HoReCa w Polsce – mówi Justyna Zagórska, analityk rynku HoReCa w firmie PMR i autorka raportu. – Podwyżki cen żywności skutkują wysoką inflacją konsumencką oraz wysoką inflacją cen usług gastronomicznych. W najbliższym czasie nastąpią dalsze podwyżki cen usług gastronomicznych – dodaje. Długofalowo przeważać jednak będą czynniki o pozytywnym wpływie na rynek, takie jak przyzwyczajenie Polaków do korzystania z usług HoReCa, rosnąca mobilność czy rozwój turystyki - dodaje.