Wzrost cen uderza w gastronomię. Odbudowa po pandemii będzie trudniejsza

W kolejnych latach rynek ma rosnąć średnio 8 proc. rocznie, ale realnie z powodu inflacji jego odbudowa po pandemii wygląda zdecydowanie trudniej

Publikacja: 09.08.2022 15:30

Wzrost cen uderza w gastronomię. Odbudowa po pandemii będzie trudniejsza

Foto: Adobe Stock

Jak wynika z najnowszego raportu firmy analitycznej PMR rynek rozpoczął proces odbudowy po drastycznym spadku wartości o około jedną trzecią w 2020 r., ale jego wartość nie powróciła do poziomu sprzed pandemii. Firma PMR wskazuje, że proces odbudowy spowolniły restrykcje związane z pandemią oraz powolny powrót części aspektów życia społecznego i ruchu turystycznego. Co więcej, obecnie branża HoReCa (hotele, restauracje, catering) stoi przed wyzwaniem.

– Wzrost cen jest i będzie w nadchodzących latach jednym z kluczowych wyzwań dla rynku HoReCa w Polsce – mówi Justyna Zagórska, analityk rynku HoReCa w firmie PMR i autorka raportu. – Podwyżki cen żywności skutkują wysoką inflacją konsumencką oraz wysoką inflacją cen usług gastronomicznych. W najbliższym czasie nastąpią dalsze podwyżki cen usług gastronomicznych – dodaje. Długofalowo przeważać jednak będą czynniki o pozytywnym wpływie na rynek, takie jak przyzwyczajenie Polaków do korzystania z usług HoReCa, rosnąca mobilność czy rozwój turystyki - dodaje.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Gastronomia
Ceny kawy biją rekordy. Magazyny są puste, rynek przygotowuje się na poważny kryzys
Gastronomia
Dobry początek roku w restauracjach. Mimo długów optymizm wraca na rynek
Gastronomia
KFC już nie z Kentucky. Wielkie przenosiny giganta
Gastronomia
Pizzerie tracą klientów. Efekt Żabki czy boom na kebab?
Gastronomia
Zła wiadomość dla Włochów i dla turystów. Mocno drożeje największy włoski przysmak