Aktualizacja: 14.11.2024 17:51 Publikacja: 06.07.2022 21:00
Foto: Adobe Stock
Czerwiec przyniósł ceny wyższe w ujęciu rocznym 16,6 proc. Dane z pierwszych dni lipca pokazują już wzrost cen w dostawie o 17,9 proc. r./r. Choć trudno powiedzieć, jak wypadnie cały miesiąc, to jednak każdy kolejny przynosi mocny skok cen – wynika z danych zebranych specjalnie dla „Rzeczpospolitej” przez firmę Stava, operatora systemów dostaw posiłków dla gastronomii.
Branża wciąż odrabia straty związane z pandemią i wielomiesięcznymi ograniczeniami dla sektora, tymczasem wzrost cen jest ostatnią rzeczą, z jaką konsumenci chcieliby mieć do czynienia. Ale branża nie ma innego rozwiązania, uwzględniając tempo wzrostu cen produktów spożywczych, jak i energii oraz paliw.
Jeszcze w marcu za minimalne wynagrodzenie można było kupić w restauracji średnio 128 kotletów schabowych, we wrześniu - już 124. Ceny w gastronomii rosną szybciej niż wynosi wskaźnik inflacji. Najbardziej odczuwają to osoby lepiej zarabiające.
Amerykańska sieć restauracji TGI Fridays (Thank God it's Friday!) złożyła wniosek o ochronę przed bankructwem. Firma w oświadczeniu poinformowała, że głównym powodem problemów finansowych były skutki pandemii Covid-19 i że wniosek pozwoli jej na „zbadanie strategicznych alternatyw w celu zapewnienia długoterminowej trwałości marki”.
Starbucks przywraca ręcznie wypisywane imiona markerem na kubkach oraz stacje samoobsługowe z cukrem i śmietanką, by odzyskać klientów – informuje CNN.
Liczba osób zakażonych bakterią E. coli powiązana z restauracjami McDonald's wzrosła z 49 do 75, poinformowała Agencja ds. Żywności i Leków USA. Zawiniła prawdopodobnie cebula, ale badana jest też wołowina.
Samochód elektryczny znakomicie współpracuje z instalacją fotowoltaiczną, a uzupełnianie energii w akumulatorze przy pomocy domowych ładowarek jest nie tylko wygodne i tanie, ale też ekologiczne i przewidywalne.
Amerykańskie sieci fast-foodów wycofywały świeżą cebulę ze swoich dań po tym, jak warzywo to zostało uznane za prawdopodobne źródło epidemii E. coli w restauracjach McDonald's, w wyniku której zachorowało 49 osób, a jedna niestety zmarła.
Hiszpanie udowodnili, że niezawodność i stabilny rozwój są kluczem do zaufania, jakim obie marki darzą klienci.
W gronie najlepszych szefów kuchni na świecie znalazło się czworo reprezentantów Polski – tak wyglądają wyniki tegorocznej edycji konkursu The Best Chef Awards 2024. Kto z Polaków i Polek zdobył wyróżnienie?
Jeszcze w marcu za minimalne wynagrodzenie można było kupić w restauracji średnio 128 kotletów schabowych, we wrześniu - już 124. Ceny w gastronomii rosną szybciej niż wynosi wskaźnik inflacji. Najbardziej odczuwają to osoby lepiej zarabiające.
Amerykańska sieć restauracji TGI Fridays (Thank God it's Friday!) złożyła wniosek o ochronę przed bankructwem. Firma w oświadczeniu poinformowała, że głównym powodem problemów finansowych były skutki pandemii Covid-19 i że wniosek pozwoli jej na „zbadanie strategicznych alternatyw w celu zapewnienia długoterminowej trwałości marki”.
Kopenhaska Noma, uznawana przez wielu ekspertów za najlepszą restaurację na świecie, w ostatnich latach przechodziła spore przemiany. Jej twórca, duński szef kuchni René Redzepi, zdradził, jaki los czeka słynny lokal, który zdobył trzy gwiazdki Michelin.
Liczba osób zakażonych bakterią E. coli powiązana z restauracjami McDonald's wzrosła z 49 do 75, poinformowała Agencja ds. Żywności i Leków USA. Zawiniła prawdopodobnie cebula, ale badana jest też wołowina.
Właściciele restauracji w Toskanii we Włoszech zrezygnowali z przyznanej im gwiazdki w przewodniku kulinarnym Michelin. To nie pierwszy taki przypadek. Dlaczego restauratorzy nie chcą wyróżnień, które uchodzą za jedne z najbardziej prestiżowych nagród w świecie gastronomii?
Znamy wyniki cenionego konkursu World Culinary Awards 2024. Na liście najlepszych restauracji na świecie znalazły się dwa lokale z Polski.
Znany brytyjski szef kuchni otworzył niezwykłą restaurację. Zdecydowaną większość zatrudnionych w niej ludzi stanowią osoby bezdomne. To próba zwrócenie uwagi na zjawisko, które w Wielkiej Brytanii staje się coraz większym problemem.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas