Inflacja zmusiła KFC do wprowadzenia łapek kurczaka do menu w Chinach

Chińczycy się cieszą. Łapki kurczaka to w tym kraju przysmak i Chińczycy dziwili się, dlaczego w restauracjach specjalizujących się w daniach drobiowych ich nie ma.

Publikacja: 02.08.2022 14:18

Inflacja zmusiła KFC do wprowadzenia łapek kurczaka do menu w Chinach

Foto: Bloomberg

Dyrektor generalny Yum China, Joey Wat, powiedział w wywiadzie dla CNN Business., że od 2022 roku KFC będzie serwować łapki kurczaka w swoich chińskich restauracjach. Powodem wprowadzenia nowego dania do menu są wysokie ceny ropy naftowej, a nie życzenia chińskich klientów.

Rosnące koszty żywności oraz paliwa zmusiły koncern do zmian i wykorzystania także tych składników, których w menu dotychczas nie było. Joey Wat powiedział CNN, że wprowadzenie kurzych łapek do menu to chęć wykorzystania tuszek drobiowych w maksymalnie 100 procentach.

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Gastronomia
Burger drwala wrócił do McDonald's. Cena na sezon 2024/2025
Gastronomia
Polaków stać na coraz mniej schabowych i pizzy. W Polsce drożej niż we Włoszech
Gastronomia
Popularna sieć restauracji amerykańskich na skraju bankructwa
Gastronomia
Nowy prezes Starbucks chce uprościć menu i przyciągnąć klientów
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Gastronomia
Zatrucie w McDonald’s: coraz więcej chorych. Lekarze ostrzegają przed „bardzo poważną chorobą”