Pyszne jedzenie ze śmietnika

Żyjemy w kulturze obfitości akceptującej marnotrawstwo jedzenia. W bogatych krajach ilość żywności przekracza dziś zapotrzebowanie o 150-200 procent.

Aktualizacja: 07.03.2018 05:34 Publikacja: 07.03.2018 05:30

Pyszne jedzenie ze śmietnika

Foto: materiały prasowe

Przez ostatnich kilkadziesiąt lat zwiększyły się porcje jedzenia – także w przepisach. W starych książkach kulinarnych można zobaczyć, że to, co wystarczało dla sześciu osób, dziś jest przeznaczone zaledwie dla czterech. Przeciętne ciasteczko ma dziś 4 razy więcej kalorii niż w połowie lat 80.

Para młodych ludzi z kanadyjskiego Vancouver postanowiła przeprowadzić eksperyment – mieli żywić się przez pół roku wyłącznie odpadami.

Pozostało jeszcze 81% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Film
Gwiazda o polskich korzeniach na wyspie Bergmana i program Anji Rubik
Film
Arkadiusz Jakubik: Zagram Jacka Kuronia. To będzie opowieść o wielkiej miłości
Film
Leszek Kopeć nie żyje. Dyrektor Gdyńskiej Szkoły Filmowej miał 73 lata
Film
Powstaje nowy Bond. Znamy aktorów typowanych na agenta 007
Film
Mają być dwie nowe „Lalki”. Netflix miał pomysł przed TVP