Produkcja rośnie, masło tanieje

W zalewie złych informacji o drożejącej żywności od pewnego czasu pojawiają się te lepsze, o spadkach cen niektórych produktów. Solidne spadki notują ceny masła, tanieją mleko i produkty mleczne, ale też oleje roślinne i cukier.

Publikacja: 23.02.2023 03:00

Spadki cen masła widać już nie tylko na rynkach hurtowych, ale też w sklepach, gdzie przeceny zwykle

Spadki cen masła widać już nie tylko na rynkach hurtowych, ale też w sklepach, gdzie przeceny zwykle docierają z opóźnieniem. Sprzedawcy prześcigają się w promocjach

Foto: piotr skwirowski

Po wybuchu wojny w Ukrainie ceny żywności na rynkach światowych eksplodowały. Ich indeks wyznaczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) pobił historyczne rekordy, tak zresztą jak jego subindeksy dla poszczególnych kategorii produktów żywnościowych. Od dziesięciu miesięcy indeks FAO notuje jednak spadki, najmocniej napędzane przez ceny olejów roślinnych. Tanieją też jednak produkty mleczne, przede wszystkim masło.

Spadkowy trend

Pozostało 94% artykułu

Ten artykuł przeczytasz z aktywną subskrypcją rp.pl

Zyskaj dostęp do ekskluzywnych treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Rzetelne informacje, różne perspektywy, komentarze i opinie. Artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Dane gospodarcze
Kolejne rozczarowanie przemysłem Niemiec. „Te dane potwierdzają erozję”
Dane gospodarcze
Niepokojące dane. Europa przegrywa ekonomiczny wyścig z Chinami
Dane gospodarcze
Ubóstwo Polaków mniejsze niż w bogatszych państwach UE
Dane gospodarcze
Rada Polityki Pieniężnej zdecydowała w sprawie stóp procentowych
Materiał Promocyjny
Aż 7,2% na koncie oszczędnościowym w Citi Handlowy
Dane gospodarcze
RPP wraca z wakacji. Co powie Adam Glapiński?
Materiał Promocyjny
Najpopularniejszy model hiszpańskiej marki