Aktualizacja: 22.01.2025 07:46 Publikacja: 04.05.2022 21:02
Największy zamęt na światowych rynkach żywnościowych budzą dziś obawy o wyniki tegorocznych zbiorów zbóż
Foto: CameraCraft/shutterstock
Po wybuchu wojny na giełdach i rynkach żywności najmocniej drożały zboża i oleje roślinne, bo Ukraina i Rosja należą do ich znaczących producentów. Rekordowe zwyżki cen zanotowała pszenica, a kukurydza, jęczmień i sorgo były najdroższe od 1990 r. Gwałtownie drożał olej słonecznikowy i rzepakowy, ale też palmowy i sojowy.
Jest środa, 22 stycznia – na codzienny podcast „Rzeczpospolitej” o gospodarce „Twój Biznes” zaprasza Bartłomiej Kawałek. Dziś przyjrzymy się raportowi EY, który ujawnia, że globalne korporacje ignorują zmiany klimatyczne, analizujemy pierwsze podwyżki cen aut spalinowych związane z nowymi regulacjami Unii Europejskiej, a także sprawdzamy, dlaczego Chiny ograniczają handel z Rosją.
Pierwszy całkowicie elektryczny model Suzuki został właśnie zaprezentowany w Mediolanie. Produkcja e VITARY rozpocznie się wiosną przyszłego roku, a zapewne latem zobaczymy pierwsze egzemplarze na naszych drogach.
Wielkie korporacje nie chcą ponosić kosztów ochrony klimatu – wynika z międzynarodowego badania firmy EY, które „Rzeczpospolita” opisuje jako pierwsza. Do tego na świecie rośnie niechęć do polityki klimatycznej. Donald Trump zapowiedział wystąpienie USA z porozumienia paryskiego, a Parlament Europejski naciska na spowolnienie unijnej zielonej transformacji.
Ruszyła kolejna fala podwyżek cen samochodów. Przez nowe limity emisji CAFE podwyżki cen aut z silnikiem spalinowym sięgają kilku–kilkunastu tysięcy złotych. Wzrost omija hybrydy plug-in. Natomiast auta w pełni elektryczne będą tanieć.
Produkty i usługi nowej ekonomii mają strategiczne znaczenie we wzmocnieniu konkurencyjności UE. W ostatnich latach stanowią coraz istotniejszą część polskiego eksportu.
Łatwy w obsłudze, bezpieczny, uniwersalny. Taki powinien być dobry program księgowy i tym właśnie charakteryzuje się Mała Księgowość. Od wystawiania faktur, przez rozliczanie podatków i składek, po zarządzanie magazynem – wszystkie te zadania znacznie ułatwia nasz program.
Dobry program księgowy to podstawa funkcjonowania biura rachunkowego. Jego podstawowym zadaniem jej ułatwienie i przyspieszenie pracy księgowych. Dzięki temu, że program wykonuje podstawowe, powtarzalne zadania, profesjonaliści mogą się skupić na bardziej skomplikowanych zadaniach, lub zaoferować swoje usługi większej liczbie klientów.
Polacy przyzwyczaili się już do tego, że ceny w sklepach są coraz wyższe. I nic nie wskazuje na to, aby ta sytuacja miała się zmienić.
Branża mięsna podsumowała 2024 r. Nie było lekko. Producenci uginali się pod rosnącymi kosztami pracy, niestabilnością cen i kosztów energii. Mimo zawirowań rynkowych i trudnej sytuacji geopolitycznej polska branża mięsna trzyma się jednak mocno.
Choć przez większą część 2024 r. światowe ceny produktów mlecznych, mięsa i olejów roślinnych szły w górę, indeks - obrazujący to, co dzieje się z cenami żywności na świecie - pozostał poniżej poziomów z 2023 r. Pomogły przeceny cukru i zbóż.
Wśród nowinek branży żywności oczekuje się na mięso stworzone bez udziału zwierząt, a na półkach można już znaleźć chipsy z owadów czy warzywa z tzw. rolnictwa pionowego. Eksperci zwracają uwagę na poprawę składników żywności czy rolnictwo regeneratywne.
Większość kobiet doskonale zna ten stan i nie musi nawet patrzeć w kalendarz, aby zorientować się, że coś jest na rzeczy. Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) może dawać różne objawy, a do najczęstszych z nich należą: wahania hormonalne i obniżenie nastroju. Te z kolei zwiększają chęć sięgania po niezdrowe przekąski, głównie słodycze. Co warto jeść przed okresem, a czego lepiej unikać?
Choć inflacja spadła, to jednak samodzielne przygotowanie kolacji wigilijnej będzie i tak o ponad 5 proc. droższe niż rok temu – wynika z wyliczeń „Rzeczpospolitej”.
- Realnych obniżek cen masła w sklepach możemy spodziewać się już po Nowym Roku – zapowiada wiceminister rolnictwa Michał Kołodziejczak w Radiu Zet, zapewniając, że w kolejnych tygodniach produkt ten będzie taniał.
Święta Bożego Narodzenia to czas obfitości, ale także wyzwanie związane z marnowaniem jedzenia. Statystyczne polskie gospodarstwo domowe wyrzuca rocznie produkty o wartości 4-5 tysięcy złotych? W tym odcinku podcastu "Rzecz w tym" Marzena Tabor - Olszewska rozmawia z Norbertem Konarzewskim, dyrektorem Biura Federacji Polskich Banków Żywności, o tym, jak lepiej planować świąteczne zakupy, co zrobić z nadmiarem jedzenia i jakie działania systemowe mogą pomóc ograniczyć ten problem.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas