Shade Cider będzie pierwszym cydrem, czyli lekkim alkoholem z soku jabłkowego, sprzedawanym na polskim rynku na masową skalę. Obecnie największymi miłośnikami cydru w Europie są Brytyjczycy. Przypada na nich ponad połowa tego alkoholu wyprodukowanego na Starym Kontynenecie. Cydr jest także popularny w krajach skandynawskich, Niemczech i mieszkańcy krajów nadbałtyckich. Jak podaje Euromonitor International w 2010 r. łączna wartość sprzedaży cydrów i perry (alkoholi z soku gruszkowego) w Europie Zachodniej przekroczyła 6,8 mld dolarów. W tym roku ma sięgnąć tam 7,3 mld dolarów.
Zdaniem branży winiarskiej, Polaka ma szansę na to, aby zostać nie tylko rynkiem zbytu dla zagranicznego cydru. Wytwarzaniu cydru w Polsce sprzyjają duża produkcja jabłek oraz długa tradycja produkcji alkoholi, głównie win, z owoców.