Oliwa drożeje, bo z upału mniej oliwek

Malejąca podaż oliwy z oliwek wywołała wzrost jej cen do największych od prawie dekady, a koszt dressingu do sałaty może być jeszcze większy, bo zanosi się na mniejsze zbiory w Hiszpanii

Publikacja: 23.08.2015 08:53

Oliwa drożeje, bo z upału mniej oliwek

Foto: Fotorzepa, Jerzy Dudek

Cena oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia doszła w minionym tygodniu do 4099,52 euro za tonę, o ponad 60 proc. więcej niż rok temu — podała hiszpańska organizacja branżowa promująca rozwój tego sektora, La Fundación para la Promoción y el Desarrollo del Olivar. Światowe ceny detaliczne wzrosły w ostatnich 12 miesiącach o około 10 proc. — wynika z badań Euromonitora. — Główną przyczyną jest kwestia podaży, do której doszło jednocześnie w 2 najważniejszych krajach, w Hiszpanii i we Włoszech — stwierdził analityk w Rabobanku, Vito Martielli.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Biznes
Aktywa oligarchów trafią do firm i osób w Unii poszkodowanych przez rosyjski reżim
Biznes
Rekordowe wydatki Kremla na propagandę za granicą. Czy Polska jest od niej wolna?
Biznes
Polskie firmy nadrabiają dystans w cyfryzacji
Biznes
Rafako i Huta Częstochowa. Będą razem produkować dla wojska?
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Materiał Promocyjny
Dlaczego Polacy boją się założenia firmy?
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne