Tłusty czwartek co roku wypada w ostatni czwartek przed Wielkim Postem, czyli dokładnie 52 dni przed Wielkanocą i rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W tym roku obchodzimy go 27 lutego. Według statystyk z poprzednich lat Polacy spożywają tego dnia średnio 2,5 pączka na osobę, co daje w sumie blisko 100 milionów sztuk zjedzonych pączków.
Skąd wziął się zwyczaj tłustego czwartku?
Tłusty czwartek to zwyczaj wywodzący się jeszcze z czasów pogańskich. W starożytnym Rzymie świętowano tego dnia nadejście wiosny, jednocześnie żegnając się z zimą. Ważnym elementem święta były wystawne uczty, podczas których spożywano duże ilości tłustych potraw, zwłaszcza mięsa. Na stołach znajdowało się również wino oraz pączki, z tym że w nieco innym wydaniu. Przygotowywano je z ciasta chlebowego i nadziewano słoniną, a zatem nie miały nic wspólnego z przysmakami, które królują w tłusty czwartek współcześnie.
Zwyczaj spożywania pączków z okazji tłustego czwartku dotarł do nas w XV wieku. Na początku pączki serwowano w wersji wytrawnej, również w formie ciasta chlebowego nadziewanego słoniną. Ciasto smażono na smalcu i podawano z mięsem, całość popijając wódką. Tłusty czwartek w tradycji staropolskiej był świętowany bardzo hucznie i na wesoło. Królewskie stoły uginały się od tzw. zapustnych potraw, czyli m.in. wyrobów z dziczyzny, kapusty ze skwarkami i słoniny. Była to ostatnia okazja, aby móc skosztować tego typu dań przed zbliżającym się postem.
Czytaj więcej
Z książkową, a potem również filmową Bridget Jones od ponad dwóch dekad utożsamia się wiele kobiet. Czy jednak jej styl życia jest godny naśladowania? Zdaniem ekspertów – zdecydowanie nie.
Nieco później zaczęto serwować pączki w słodkiej wersji, choć wyglądały one inaczej niż te, które znamy obecnie. Niektóre z nich miały ukryty w środku niewielki migdał lub orzeszek. Taki pączek miał przynieść szczęście osobie, która na niego trafiła. Obecnie nadzienia do pączków występują w wielu wydaniach. Najbardziej klasyczna jest wersja z konfiturą. Bardzo popularne są też pączki z adwokatem, z pistacjami oraz serowe.