100 tysięcy domowych piwowarów w Polsce

- Szacuje się, że w naszym kraju jest ok. 100 tys. piwowarów domowych. To ruch działający prężniej niż w Niemczech czy Czechach - mówi Tomasz Kopyra, piwowar i znawca browarów, bloger.

Aktualizacja: 20.09.2018 23:40 Publikacja: 20.09.2018 18:41

100 tysięcy domowych piwowarów w Polsce

Foto: mat. pras.

"Rzeczpospolita": Domowe warzenie piwa to skomplikowany proces?

Tomasz Kopyra: Nie, stopień trudności można porównać do tego przy gotowaniu zupy. Z tą różnicą, że po czynnościach w kuchni, które zajmują od dwóch do ośmiu godzin, następują procesy fermentacji i leżakowania trwające łącznie minimum dwa tygodnie. Następnie piwo butelkujemy i prowadzimy powtórną fermentację, by je nagazować – to kolejne dwa tygodnie. Jeżeli piwo jest lekkie i wszystko przebiegnie sprawnie, możemy cieszyć się nim nawet po czterech tygodniach. Ale przeważnie jest to osiem–dziesięć tygodni.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Społeczeństwo
Sondaż: Składka zdrowotna dla przedsiębiorców w dół? Znamy zdanie Polaków
Społeczeństwo
Nawet 27 stopni w majówkę. Ale w weekend pogoda się zmieni
Społeczeństwo
Sondaż „Rzeczpospolitej”: Kto ucieknie z kraju, gdy wybuchnie wojna
Społeczeństwo
Sondaż: Jak Polacy oceniają pontyfikat papieża Franciszka?
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Społeczeństwo
Państwo w państwie. Miliony za śmieci na koszt mieszkańców gminy.