Aktualizacja: 10.05.2025 09:04 Publikacja: 08.11.2022 03:00
Foto: Adobe Stock
Już za dwa, trzy lata firmy powyżej 250 pracowników będą musiały raportować swój stan ESG, czyli wskazywać działania zrównoważonego rozwoju i swój wpływ na środowisko. Chodzi o raportowanie np. poziomu emisji gazów cieplarnianych, zużycia energii, równości wynagrodzeń, zrzeszanie się czy politykę antykorupcyjną.
Pełne raportowanie ESG należy jeszcze w Polsce do wyjątków, ale najnowsze badanie Accenture „Moment zwrotny w branży spożywczej” wskazuje, że firmy, które wdrażają te zmiany, dobrze na tym wyszły. Spośród 200 spółek rolno-spożywczych przepytanych przez Accenture, 36 proc. z tych, które wdrożyły zmiany, zanotowało wzrost zysku operacyjnego w ciągu ostatnich trzech trudnych lat. Podobnej odpowiedzi udzieliło tylko 12 proc. z tych, które zmian nie wdrożyły.
– Ukraina przechodzi ten sam proces co wszystkie kraje kandydujące. KE oceni stan gotowości Ukrainy do przystoso...
Ceny na świecie głównych grup surowców spożywczych wzrosły w kwietniu głównie z powodu droższych zbóż, mięsa i n...
Setki pracowników gospodarstw towarowych zebrały się w Warszawie, by wyrazić swój sprzeciw wobec opieszałości KO...
Postępująca degradacja środowiska naturalnego oraz wpływ działalności człowieka na zmiany klimatyczne od lat bud...
Straty nawet 100 mln zł dziennie grożą producentom mleka, gdyby pryszczyca pojawiła się na Podlasiu. Cała branża...
W debacie o rynku pracy nie można zapominać o człowieku. Ideałem dla większości pozostaje umowa o pracę, ale technologie i potrzeba elastyczności oferują nowe rozwiązania.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas