Pogłowie trzody chlewnej najniższe od połowy lat 50.

Covid-19 i ASF przyczyniły się do drastycznego spadku pogłowia trzody chlewnej. Schabowego na naszych stołach nie zabraknie, będzie on jednak coraz mniej polski.

Publikacja: 22.04.2021 21:00

Pogłowie trzody chlewnej najniższe od połowy lat 50.

Foto: Fotorzepa, Dariusz Gorajski Dariusz Gorajski

Z danych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wynika, że na początku kwietnia 2021 r. pogłowie trzody chlewnej w Polsce wyniosło zaledwie 10,2 mln sztuk, czyli aż o 9,4 proc. mniej w porównaniu ze styczniem i o 11,6 proc. mniej w porównaniu z końcem czerwca 2020 r.

Wirusy i krach cenowy

Pozostało jeszcze 93% artykułu

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Rolnictwo
Targi, które napędzają branżę rolniczą od 30 lat
Rolnictwo
Kury nioski na złotej emeryturze w gaju oliwnym
Rolnictwo
UE ustępuje rolnikom w sprawie wymogów środowiskowych. Ale co z pieniędzmi?
Rolnictwo
Trump obiecuje tańszą żywność, ale będzie odwrotnie
Materiał Promocyjny
Sześćdziesiąt lat silników zaburtowych Suzuki
Rolnictwo
FAO: nowy rok z tańszą żywnością na świecie