RZECZoBIZNESIE: Joanna Fabisiak: Nie marnujmy żywności, nawet jednej marchewki

Należy ukierunkować organizacje pomocowe, by zainteresowały się możliwością bycia pasem transmisyjnym między sklepem, a ludźmi potrzebującymi - mówi Joanna Fabisiak, posłanka PO, prezes Fundacji „Świat na Tak", gość programu Michała Niewiadomskiego.

Aktualizacja: 06.09.2019 15:29 Publikacja: 06.09.2019 12:16

RZECZoBIZNESIE: Joanna Fabisiak: Nie marnujmy żywności, nawet jednej marchewki

Średnia unijna w marnowaniu żywności rocznie to 180 kg. W Polsce dane mówią o 250-270 kg marnowanej żywności na jedną osobę. Rocznie 100 tys. ton żywności marnuje się w sklepach.

- Żeby wyprodukować jedną marchewkę konieczne jest zanieczyszczenie środowiska. Jeżeli jest ładna przekazuje się ją do sklepu. Część już na tym poziomie się odrzuca. Dodatkowo każdemu się zdarzyło, żeby wyrzucić taką marchewkę po zakupie. Potrzeba sporo wody, energii i zanieczyszczeń, żeby wyprodukować marchewkę - mówiła Fabisiak.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Rolnictwo
Rolnictwo regeneratywne jako remedium na niestabilność łańcuchów dostaw
Rolnictwo
Kontrole na polskich granicach. Rząd reaguje na poważne zagrożenie
Rolnictwo
Argentyńczycy boją się spadku cen soi. Zmniejszyli jej sprzedaż
Rolnictwo
Amerykanie kupują jaja w Brazylii. To jednak nie rozwiązuje ich kłopotów
Materiał Partnera
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Rolnictwo
Polska zakazała importu mięsa i mleka ze Słowacji