Kanadyjczycy wkurzyli Francuzów, ich Camembert jest lepszy

Camembert, to jeden z najbardziej znanych francuskich serów. Niestety ostatnio okazało się, że jego kanadyjska wersja została okrzyknięta najlepszym camembertem świata. Dla Francuzów był to nie lada szok.

Aktualizacja: 23.03.2018 11:24 Publikacja: 23.03.2018 11:14

Kanadyjczycy wkurzyli Francuzów, ich Camembert jest lepszy

Foto: Bloomberg

ula

"Camembert z Normandii zdetronizowany przez kanadyjski ser" - lamentowała lokalna prasa. Podobnie zareagowały media w całej Francji, pytając jak to jest możliwe.

Ser L'Extra, produkowany w miejscowości Saint-Hyacinthe, koło Montrealu, odebrał laur najlepszego sera francuskiemu Camembertowi w konkursie World Championship Cheese Contest w Wisconsin w Stanach Zjednoczonych.

Francuzi startowali w konkursie z Camembertem wytwórni Isigny Sainte-Mere, który zajął dopiero 12 miejsce. W 2010 roku uznany został za najlepszy.

Pewnym pocieszeniem dla Francuzów może być to, iż ser Esquirrou z Pirenejów - zdobył tytuł najlepszego sera świata. To niezwykły, dojrzewający co najmniej 90 dni ser o lekko orzechowym smaku i pachnący pszenicą.

Kanadyjczycy zwycięstwo swojego sera nad Francuskim przyjęli za to z ogromną radością. To zresztą nie pierwsza porażka francuskich Camembertów. W 2014 i 2016 wygrały niemieckie wersje ego sera  a australijska w 2012 roku.

Camembert, to miękki ser podpuszczkowy, którego nazwa pochodzi od normandzkiej wsi o tej samej nazwie, która leży w departamencie Orne, gdzie w 1791 r. opracowano recepturę produkcji sera podobnego do brie.

Prawdziwy i oryginalny Camembert jest produkowany z niepasteryzowanego mleka lokalnych krów rasy normandzkiej. Dzięki grzybom pleśni z gatunku Penicillium camemberti pokrywa się charakterystyczną białawą pleśnią podczas procesu dojrzewania.

Co roku we Francji produkowanych jest 360 mln krążków sera o nazwie Camembert, ale tylko 1 procent z nich jest prawdziwym Camembertem z Normandii. Najbardziej znani są trzej najwięksi producenci tego sera: La Ferme du Champsecret, Domaine de Saint Loup i Fromagerie Durand. Oni produkują prawdziwy, normandzki Camembert według nie zmienionej od końca XVIII wieku receptury.

W sumie prawo do nazwy Camembert ma kilkuset wytwórców z departamentu Orne, którzy są poddawani szczegółowej kontroli jakości, w ramach systemu apelacyjnego AOC – Appellation d'origine contrôlée (kontrolowanej nazwy pochodzenia).

Przemysł spożywczy
W tym i w przyszłym roku mniej kawy z Brazylii
Przemysł spożywczy
Kakao będzie drożeć jeszcze latami. Miliardowe inwestycje nie zwrócą się szybko
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego