IKEA pokazuje roślinne klopsiki. Niebawem będą w Polsce

Kultowy produkt znany z restauracji w sklepach sieci tego lata zyska nową, wegańską wersję. Polacy będą je mogli kupić jako jedni z pierwszych.

Aktualizacja: 16.07.2020 17:57 Publikacja: 16.07.2020 17:48

IKEA pokazuje roślinne klopsiki. Niebawem będą w Polsce

Foto: IKEA

Nowe klopsy z roślinnego substytutu mięsa są zrobiony z białka żółtego grochu, owsa, ziemniaków, cebuli i jabłka, ale wyglądają i smakują jak mięso. Dzięki śladowi klimatycznemu wynoszącemu tylko 4 proc. klasycznego klopsika IKEA, nowy produkt to krok do realizowania celu IKEA, aby stać się neutralną dla klimatu do 2030 roku. Kulka roślinna zostanie wprowadzona do UE w sierpniu 2020 r. Kilka miesięcy później pojawią się w sklepach IKEA w Ameryce Północnej, na Bliskim Wschodzie i w regionie Azji i Pacyfiku.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Przemysł spożywczy
Kakao będzie drożeć jeszcze latami. Miliardowe inwestycje nie zwrócą się szybko
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego
Przemysł spożywczy
Drogie jajka na Wielkanoc? Amerykanie mają pomysł: malują jak pisanki kartofle i cebulę