IKEA pokazuje roślinne klopsiki. Niebawem będą w Polsce

Kultowy produkt znany z restauracji w sklepach sieci tego lata zyska nową, wegańską wersję. Polacy będą je mogli kupić jako jedni z pierwszych.

Aktualizacja: 16.07.2020 17:57 Publikacja: 16.07.2020 17:48

IKEA pokazuje roślinne klopsiki. Niebawem będą w Polsce

Foto: IKEA

Nowe klopsy z roślinnego substytutu mięsa są zrobiony z białka żółtego grochu, owsa, ziemniaków, cebuli i jabłka, ale wyglądają i smakują jak mięso. Dzięki śladowi klimatycznemu wynoszącemu tylko 4 proc. klasycznego klopsika IKEA, nowy produkt to krok do realizowania celu IKEA, aby stać się neutralną dla klimatu do 2030 roku. Kulka roślinna zostanie wprowadzona do UE w sierpniu 2020 r. Kilka miesięcy później pojawią się w sklepach IKEA w Ameryce Północnej, na Bliskim Wschodzie i w regionie Azji i Pacyfiku.

19 zł za pierwszy miesiąc czytania RP.PL

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Przemysł spożywczy
Starbucks radykalnie zmienia zasady. Będzie nowy kodeks postępowania dla gości
Przemysł spożywczy
Do syndyka zgłosiło się już 400 wierzycieli Manufaktury. Będzie więcej
Przemysł spożywczy
Producenci mięsa pod presją kosztów. Szansą rynki zagraniczne
Przemysł spożywczy
Foie gras i łosoś zdominowały francuskie święta
Przemysł spożywczy
Piwo z Polski i innych krajów Unii Europejskiej wlewa się do Rosji