Rok 2020 to czas wielkich i małych zmian spowodowanych pandemią, która dotyka praktycznie wszystkich sfer życia. To nie tylko zagrożenie, ale także okazja do tego, by dokonać reform w swoim życiu i diecie, na co wskazuje analiza przeprowadzona przez serwis Chef's Pencil. Okazuje się, że ludzie na całym świecie zwracają większą uwagę na to co jedzą i chętniej niż kiedykolwiek próbują wegańskich przepisów i dań.
Redakcja Chef's Pencil przeanalizowała dane z Google Trends, by sprawdzić, w jaki sposób pandemia wpłynęła na weganizm na świecie. Okazało się, że zainteresowanie całkowicie roślinną dietą bije rekordy zainteresowania. Wydaje się wręcz, że pandemia podkręciła zainteresowanie – gwałtownie wzrosła liczba zapytań w Google o wegańskie przepisy. Impossible Foods, jeden z największych producentów żywności z roślin (w tym odpowiedników mięsa) poinformował o rekordowej sprzedaży w 2020. Wszystko wskazuje na to, że zainteresowanie weganizmem rośnie, jak na drożdżach.
I nie dotyczy to tylko USA, gdzie rośnie ono relatywnie wolniej niż w innych krajach, które zostały poddane analizie serwisu Chef's Pencil. Wzrost popularności wegańskiej kuchni widać najmocniej w Wielkiej Brytanii, Australii, Izraelu, Austrii, Nowej Zelandii i w Niemczech. Ale w stronę roślinnej diety zwracają też swoją uwagę mocniej Szwedzi, Szwajcarzy czy Kanadyjczycy.
W Wielkiej Brytanii wzrost popularności weganizmu to zasługa intensywnych kampanii takich, jak Vegenuary (Vegestyczeń). Zjednoczone Królestwo dzierży też palmę pierwszeństwa, jeżeli chodzi o wielkość populacji wegan w stosunku do całości populacji, a zaraz za nim jest była kolonia, Australia (która do niedawna była pierwsza). Co ciekawe, Australia, w której popularność weganizmu gwałtownie rośnie od wielu lat nadal jest też krajem, w którym konsumuje się mięso w ilościach znacznie powyżej światowej średniej per capita.
Znaczący udział wegan w populacji ma już też Izrael, gdzie aż 5 procent obywateli deklaruje się jako weganie. W przechodzeniu na weganizm Izraelczykom pomaga żydowska tradycja koszeru, która uczy oddzielania rodzajów żywności i zwracania uwagi na to, co się je.