Materiał przygotowany przez Grupę PTWP
Bezpieczeństwo żywnościowe, liczne nowe regulacje dla przedsiębiorców i konsekwencje z tym związane, Zielony Ład, rynek krajowy oraz eksport, zaskakujący spadek konsumpcji czy nowe oblicze rynku pracy – o tym burzliwie dyskutowała branża podczas tegorocznego forum. Dwa dni, 19 merytorycznych debat z udziałem blisko 130 prelegentów, eksperckie grono oraz trafny wybór tematów przyciągnęły 1400 uczestników, z czego ponad 800 wzięło udział stacjonarnie.
Zyski dzięki eksportowi
Forum Rynku Spożywczego i Handlu organizowane przez Grupę PTWP to wydarzenie, które gromadzi czołowych producentów, dostawców oraz liderów branży handlowej, spożywczej i HoReCa. W tegorocznej, 17. edycji forum uczestnicy mieli okazję zgłębić zagadnienia związane z odpowiedzialnością, takie jak zielony rozwój, zrównoważone działania i innowacje w opakowaniach. Poruszono również tematy związane z wyzwaniami technologicznymi w obszarze FoodTech, AgriTech i RetailTech, a także omówiono inspiracje i trendy dla liderów rynku oraz potrzeby konsumentów i pracowników.
Wydarzenie otworzyła sesja pt. „Liderzy zmian: rolnictwo, branża spożywcza, handel. Wizje przyszłości, praktyki teraźniejszości”, podczas której Czesław Siekierski, minister rolnictwa i rozwoju wsi, wspominał, że covid czy wybuch wojny pokazały, że globalizacja jest ogromnym osiągnięciem, ale i zagrożeniem. Minister tłumaczył, że musimy się przygotować do nieprzewidywalnych skutków globalizacji, stąd troska o bezpieczeństwo żywnościowe.
– Poziom eksportu z 2004 r., czyli w momencie wejścia do Unii Europejskiej, wzrósł dziesięciokrotnie w 2023 r. Prawie 40 proc. naszej żywności eksportujemy. W całości eksportu segment rolno-spożywczy stanowi 15 proc., więc jest to istotne dla naszego rozwoju gospodarczego – skomentował minister.